Beruházás

2022.10.01. 11:59

Kilenc bölcsőde épül Bihar megyében

Időkapszulát helyezett el a váradi Ion Irimescu utcán létesülő nagy bölcsőde építési területén Cseke Attila fejlesztési miniszter, ezzel Nagyváradon is elkezdődött a kormány nagyszabású bölcsődeépítési programja.

Pap István

„Nagy hiány van az egész országban bölcsődei helyekből, ez az indok, amiért a tavaly beindítottuk a bölcsődeépítésre vonatkozó kormányzati programot” – nyilatkozta pénteki nagyváradi látogatása alkalmával Cseke Attila fejlesztési miniszter, aki a Ion Irimescu utcán létesülő nagy bölcsőde építési területén helyezett el időkapszulát az erre a célra előre kiásott gödörbe, melyet ezt követően betonba öntöttek. Florin Birta, Nagyvárad polgármestere ugyanitt elmondta, hogy az idén több mint ezer igénylés érkezett az önkormányzathoz bölcsődei helyekre, de a város csak nyolcszáz helyet tudott biztosítani, azonban jövőre valószínűleg minden kérést teljesíteni tudnak majd.

 

Cseke Attila miniszter emlékeztetett arra, hogy országszerte 184 kis, közepes, illetve nagy bölcsőde épül, ezek közül 124 az Országos Helyreállítási Terv segítségével, tehát uniós finanszírozásból valósul meg, hatvan pedig az állami költségvetésből kapott pénzből lesz felépítve. Kijelentette, hogy Nagyváradon két létesítmény épül, a nagy bölcsőde munkálatai gyakorlatilag az időkapszula lehelyezésével kezdődtek el, illetve már alá van írva a kivitelezési szerződés a másik, kis bölcsőde építésére is, az a munkálat is két-három héten belül elkezdődik. Az Irimescu utcai létesítményben száztíz, a kis bölcsődében pedig negyven hely lesz. Cseke Attila kiemelte, hogy a bölcsődéknél a legújabb zöld technológiát alkalmazzák majd. Az Irimescu utcai létesítmény napelemekkel lesz ellátva, energia hatékony rendszert alakítanak ki ott, melynek része a tetőzeten elhelyezett gyepszőnyeg is. A leendő egyszintes bölcsőde 7162 négyzetméteren épül meg, és tizenegy tanterem lesz benne, emellett pedig irodák, mellékhelyiségek, öltöző, elkülönítő, orvosi rendelő, és minden egyéb szükséges helyiség helyet kap benne. A bölcsőde körül zöldövezetet és játszóteret alakítanak ki. A kivitelező a Da Vinci Construct & Proiect, a beruházás költségvetése 13.732.924 lej áfa nélkül. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kis bölcsőde talán még az idén felépül, az Irimescu utcai létesítmény pedig jövő év nyarára készül el, tehát mindkét új létesítményt be lehet majd vonni az iskolahálózatba már a következő tanévre.

A miniszter bejelentette, hogy Bihar megyében kilenc bölcsőde épül: a két váradi létesítmény mellett közepes méretű létesül Margittán és Belényesben, kis bölcsőde épül Nagyszalontán, Céckén és Miklóirtáson. Ezeket a létesítményeket uniós forrásból valósítják meg, és csütörtökön fogadták el még két Bihar megyei beruházás finanszírozását a központi költségvetésből, ennek értelmében Nagyürögdön egy kicsi, Fugyivásárhelyen pedig egy közepes méretű bölcsőde épül. Újdonság, hogy megváltozott a finanszírozási eljárás is, ti. a bölcsődéket 2021-ig kizárólag az önkormányzatok finanszírozták, de tavaly szeptembertől az állami költségvetéséből állják nemcsak ezek megépítését, hanem a működési költségüket is, tehát az önkormányzatoknak már nem kell pénzt költeniük ezekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában