Beruházás

2022.10.02. 19:32

Két belvárosi ingatlan újul meg

BN-összeállítás

A Nagyváradi Helyi Tanács szeptember 29-iki ülésén megszavazta két újabb, a város központjában található épület felújítását az önkormányzat épületrehabilitációs programjának a keretében. A tanácsosok lényegében elfogadták a Szent László tér 7. szám és a Fő (Republicii) utca 3–5. szám alatti ingatlanok felújításának műszaki-gazdasági mutatóit. Következik a tender kiírása a munkálatokra. A Szent László téri, 1900 körül épült, alagsorral, földszinttel és egy emelettel rendelkező ingatlan esetében felújítják a homlokzatot, a tetőzetet és a külső nyílászárókat. A beruházás tervezett költségvetése 1.381.182 lej áfa nélkül, a kivitelezési időszak egy év. Ezt a Szent László és a Kert (Avram Iancu) utca sarkán álló épületet a Kert utca tervezett szélesítése miatt korábban le akarta bontatni az önkormányzat, ezért a Szent László téren ez az egyetlen még fel nem újított ingatlan, melynek rehabilitációjára azt követően kerülhet sor, hogy a város lemondott a Kert utca bontásokkal együtt járó szélesítésének a tervéről.

A Fő utca 3–5. szám alatti épület 1980 körül készült el, alagsorral, földszinttel, emelettel és manzárddal rendelkezik. Itt is felújítják a homlokzatot, valamint kicserélik a külső nyílászárókat. A munkálat becsült értéke 553.654 lej, a kivitelezési időszak ugyancsak egy év. A két megszavazott projekt kapcsán kiadott polgármesteri hivatali közlemény emlékeztet arra, hogy 2014-ben indította be az önkormányzat a főépítészi intézmény koordinálásával azt a többéves programot, amelynek célja felújítani a belvárosi ingatlanokat, beleértve a műemléképületeket és a belvárosban lévő, nem műemlék értékű, de műemléki környezetben lévő épületeket is. A program különböző kedvezményeket biztosít azoknak a tulajdonosoknak, akik ezen a programon keresztül újíttatják fel ingatlanukat: lehetőség van arra, hogy az elvégzett munkálatok költségeit öt év alatt részletekben, kamatmentesen, csak az éves inflációs rátát felszámolva fizessék ki. A műemléképületek esetében az önkormányzat 20–30 százalék közötti anyagi támogatást nyújt a felújításra, áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában