Ünnepség

2022.10.03. 15:57

Elkezdődött az egyetemi tanév

Ünnepélyes keretek között tartották meg a Nagyváradi Állami Egyetem tanévnyitó ünnepségét október 3-án, délben, az oktatási intézmény sportcsarnokában.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

Hivatalosan is elkezdődött a 2022/2023-as tanév a Nagyváradi Állami Egyetemen. A hétfő délben megtartott tanévnyitón jelen voltak az egyetem vezetősége, oktatói és hallgatói mellett a helyi és megyei önkormányzatok vezetői is. A világjárvány idején bevezetett korlátozások miatt az elmúlt két évben csak szűkkörű ünnepséget lehetett szervezni, így idén külön öröm, hogy az egyetemi oktatókkal, hallgatókkal, szülőkkel közösen indíthatjuk el az új évet – emelte ki Sorin Borza, az egyetem rektorhelyettese, az esemény moderátora. Constantin Bungău rektor beszédében többek között ismertette, hogy idén többen iratkoztak be az alapképzésekre, mint tavaly. Az alapképzésen 3811 első éves hallgatót anyakönyveztek, a magiszteri képzésekre 1386 hallgató jelentkezett, míg a doktori képzésre 46 hallgató iratkozott be. Összesen 16.027 hallgató kezdi el az új tanévet az alap (12.624), mesteri (2851) és doktori (542) képzéseken, ezzel a számmal a váradi egyetem bekerült az ország első tíz felsőoktatási intézménye közé. Idén nem indítanak el három és egy mesteri programot, mivel ezeknek nem volt keresletük a munkaerőpiacon. A továbbiakban a rektor a jövőbeni terveket ismertette: továbbra is fejleszteni szeretnék az egyetemi munkát a digitalizáció adta lehetőségek kiaknázásával. Az idei tanévtől kezdve három évig 30 millió lej vissza nem térítendő támogatásból gazdálkodhatnak, ebből az oktatás, a kutatás és a menedzsment digitalizási stratégiáit támogatják majd. Constantin Bungău az egyetem nemzetközi helyzetéről és kapcsolatairól, illetve az Erasmus-program lehetőségeiről is beszélt.

Fotós: Alexandru Nițescu

Köszöntők

A helyi és megyei önkormányzatok részéről Ilie Bolojan megyei tanácselnök, Florin Birta váradi polgármester és Dumitru Țiplea prefektus is köszöntötte a megjelenteket, és biztosították az egyetem vezetőségét a további együttműködésről. Ilie Bolojan kiemelte, hogy egy közösség nem fejlődhet erős felsőoktatási intézet nélkül, „így kötelességünk, hogy megtegyünk mindent az egyetemi oktatás megerősítéséért, hiszen ez az egyik alapja a közösség fejlődésének”. Florin Birta kiemelte, hogy a jövőben is fejleszteni fogják az egyetem infrastruktúráját, példaként említve az egyetemi kampuszt, ahol jelenleg is két új bentlakás épül. A polgármester a hallgatókhoz fordulva elmondta, hogy az önkormányzat a jövő év tavaszán egy fesztivált fog szervezni kifejezetten az egyetemistáknak. Dumitru Țiplea egy kéréssel fordult a diákok felé, mégpedig azzal, hogy energiájukat, lelkesedésüket, kreativitásukat és jóakaratukat hasznosítsák a közösség javára, vegyenek részt önkéntes projektekben, de közben ne hanyagolják el tanulmányaikat sem. Vasile-Aurel Căuș, az egyetemi szenátus elnöke a tanulás fontosságára hívta fel a hallgatók figyelmét, hiszen a jövőben emberek sorsa múlhat azon a tudáson, amit itt felhalmoznak. Az ortodox egyház részéről Sofronie Drincec püspök is szólt az egybegyűltekhez, továbbá az egyetemi szenátus diákelnöke és egy elsőéves hallgató is köszöntötte a résztvevőket.

Fotós: Alexandru Nițescu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában