Várják az érdeklődőket

2022.10.01. 11:55

Bibliabusz áll a nagyváradi Szent László téren

Három év elmúltával sikerült ismét megpályázni a drezdai bibliabusznak a Nagyváradra való meghívását, s fedezni az úti és az itt-tartózkodásának költségeit. A KREK, illetve Vinczéné Pálfi Judit lelkész, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület missziói előadótanácsosa szervezésében szeptember 29. és október 3. közt látogatható a Szent László téren.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A Bibliabusz Egyesület a kelet-németországi Drezdában működik, a busz „élete” pedig 1992-ben, a Biblia évében kezdődött – azóta folyamatosan alakítgattak, változtattak a programokon, a jelenlegi járművet 2009-ben kapta a szervezet. Működését, illetve a projektek fenntartását pedig olyan magánemberek, protestánsok (evangélikusok többségében) és katolikusok is támogatják, akiknek fontos az Ige.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

Látszik, hogy sokat használják a buszt, sok németországi eseményen ott van. „Olyan időket élünk, hogy mindig mindenki megy valahova, mozgásban van. (…) És ennek a projektnek éppen az a lényege, hogy a bibliabusszal az Igét elviszik az emberek közé, a terekre, a templomok mellé, a parkokba” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Vinczéné Pálfi Judit lelkész, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület missziói előadótanácsosa, hozzátéve: „A 16. században, amikor Luther Márton lefordította német nyelvre a Szentírást, a német irodalomtörténet szerint ez a modern német nyelv megszületéséhez vezetett. A célja az volt, hogy mindenki maga olvassa a saját Bibliáját. Akarjuk-e vagy sem, de szinte minden élethelyzetünkre vonatkoztatható egy-egy mondata, tanítása, még akkor is, ha a 21. századi emberek már nagyon elszakadtak a gyülekezeti élettől. Betegségben, szenvedésben, szükségben, halálban, háborúban, békében, bűnben, a reménységben és a szeretetben, a hatalomban és az elnyomatottságban, az ünnepeink ritmikus váltakozásaiban jelen van a Szentírás üzenete valamilyen formában, hiszen még talán az ateisták is kimondják néha azt, hogy »Jaj, Istenem«”.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

A bibliabusz szeptember 29. és október 3. közt látogatható a nagyváradi Szent László téren. A hétköznap délelőttöket lefedték ugyan iskolai csoportokkal, viszont a délutáni időpontok szabadok, illetve hétvégén, szombaton és vasárnap egész nap, reggel kilenctől este hétig (szünettel 14–15 óra közt) várja az érdeklődőket az egyesület két munkatársa, Beate Pfarr és Andreas Schmidt. Az emeleten tematikus előadások hangzanak el, és egy nyomdakép is kipróbálható a bejárat melletti kinti részen. Kitapintható többek közt egy Braille-írású Biblia – van hozzá használati útmutató is. Megtekinthető speciális mikroszkóppal a világ legkisebb Bibliája, a „Nanó-Biblia”, melynek egyik másolatát annak idején a Holdra is felvitték. Olyan eszközök is ki vannak téve, melyek segítenek eligazodni a Biblia világában – hogyan jött létre, milyen eszközökkel kezdték el írni és milyen nyelven. Beleolvashat héber, görög és arab Bibliákba is, aki ismeri ezeket a nyelveket.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

Vinczéné Pálfi Judit köszönetet mondott Pető Dalma presbiternek, helyi önkormányzati képviselőnek, aki beszerezte a polgármesteri hivataltól az engedélyeket, valamint Bánffi-Benedek Andreának, a Partiumi Keresztény Egyetem tanárának és diákjainak, mert segítenek a tolmácsolásban. „Nagyváradiként és a hitemet gyakorlóként megtisztelő volt számomra, hogy Vinczéné Pálfi Judit felkért, hogy segítsek abban, hogy a bibliabusz a Szent László téren állhasson meg, egy, a magyar közösség számára fontos helyen. Örülök, hogy együttműködhettünk, és bízom abban, hogy a pozitív kezdeményezések ezután is otthonra lelnek Várad szívében” – közölte Pető Dalma.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában