Támogatás

2022.10.01. 12:26

Cseke Attila: A kormány nem váltja ki a megye kötelezettségét

A fejlesztési miniszter szerint számos szempontból aggályos a Bihar Megyei Tanács eljárása, hogy nem adja oda a kulturális intézményeknek a kormány által nekik szánt állami támogatást.

Forrás: Facebook

Pap István

Cseke Attila fejlesztési miniszter pénteki nagyváradi terepszemléje alkalmat adott a sajtónak arra, hogy a megtekintett infrastrukturális projektek mellett más ügyekről is kérdezzék őt. Az egyik ilyen újságírói kérdés arra vonatkozott, hogy miért tartja aggályosnak azt, hogy a Bihar Megyei Tanács a saját költségvetésébe vonta be a kormány által a megyei kulturális intézményeknek kiutalt pénzt, és nem adta át az összegeket azoknak. Válaszában Cseke Attila – azon kívül, amit szerkesztőségünknek már korábban elmondott – kifejtette, hogy vannak az országban nagy kulturális központok, amelyeket állami költségvetésből finanszíroznak (ezek a nemzeti színházak – szerk. megj.), viszont a kulturális intézményeknek a többsége nem ilyen, hanem azokat kizárólag az önkormányzatok finanszírozzák. „Ez a program azt hivatott elérni, hogy ezt az egyenlőtlenséget valamiképpen csökkentse, és oda is adjon állami finanszírozást, ahol eddig nem volt” – mondta Cseke Attila.

A miniszter elmagyarázta, hogy a Bihar Megyei Tanács döntése szembe megy a kormány szándékával, mert ez a kiegyenlítődés nem történik meg, ha a megyei tanács nem a kulturális intézményekre fordítja a kapott pénzt. A kormány elvárása az, hogy a plusz forrásból új beruházás, új fesztivál stb. valósuljon meg, nem pedig az, hogy a kulturális intézmények működése ugyanazon a szinte maradjon, mint a kormányzati finanszírozás előtt. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a kulturális intézmények költségvetését eddig is és továbbra is száz százalékban a megyei önkormányzat kötelessége biztosítani, a kormány által adott pénz nem váltja ki ezt a kötelezettséget, hanem hozzád ahhoz, amit a megyei tanácsnak biztosítania kell a kulturális intézmények fenntartására és működtetésére.

Körgyűrű

Mint ismert, az RMDSZ-frakció nem szavazta meg a megyei tanácsban a Nagyvárad Metropolisz Övezetben a körgyűrű megépítéséhez szükséges kisajátításokat, holott mint azt korábban Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke állította, erről egyeztetés is zajlott a felek között. Az újságírói kérdés arra vonatkozott, hogy mi az, amit az RMDSZ Ilie Bolojantól kért, de nem kapott meg, amiért végül nem szavazták meg a projektet. „Mi nem kértünk semmit” – válaszolta a miniszter. Kifejtette, hogy a magyar megyei tanácsosoknak bizonyos aggályai vannak magával a beruházással és a kisajátításokkal kapcsolatban is, és mivel ezeket az aggályokat nem sikerült eloszlatni, ezért nem szavazták meg a szóban forgó előterjesztést. Hozzátette, hogy ezt a vitát immár le kell zárni, mert a projekt megvalósításához a megyei tanács vezetősége megszerezte a szükséges többséget. „Elismerem, hogy Bolojan úr ügyesebb volt, mint az RMDSZ-es tanácsosok, mert a megyei tanács korábbi vezetésének egészségügyi projektjét nyolcszor szavazták le” – fogalmazott Cseke Attila, emlékeztetve arra, hogy az ezt megelőző önkormányzati ciklusban, a megyei tanácsban akkor még ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt hosszú ideig akadályozta azt, hogy az RMDSZ-vezette megyei tanács megvalósítsa a számos egészségügyi létesítmény építését, illetve fejlesztését célzó stratégiai projektet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában