Megemlékezés

2022.10.19. 17:02

A holokauszt áldozataira emlékeztek Érmihályfalván

Gergely Tamás tanár

Október 9. a Holokauszt áldozatainak romániai emléknapja. Az Érmihályfalvi 1-es számú Technológiai Líceum diákjai és tanárai megemlékeztek az Érmihályfalváról elhurcolt zsidókról.

A megemlékezés délben a zsidó temetőben kezdődött, ahol a zsidó hitközség tagjai és a líceum tanárai beszéltek a jelenlévőknek arról, mit is jelent számunkra ez a nap, miért is fontos ez a megemlékezés, hiszen Érmihályfalva lakosságának jelentős részét alkotta a zsidó lakosság 1944 előtt. Ellátogattunk ezután a zsidók által épített örökségként itt hagyott zsinagógába, ahol Klein Lajos, a helyi zsidó hitközség képviseletében beszélt a zsinagóga történetéről, a szokásokról, a zsidó istentiszteletek jellegzetességeiről és megmutatta mindazokat az értéktárgyakat, amelyeket mind a mai napig őriz ez a közösség. Az itt elhangzottak után lehetőség volt egy szabad beszélgetésre, a diákok és jelenlévők kérdeztek is, illetve kiegészítő információk, köszöntések érkeztek még a városunk vezetői részéről is.
A megemlékezés a Gödör rendezvényházban zárult, egy teljes történelmi áttekintéssel a zsidók helyi történetét illetően, amelyet Szilágyi Andrea muzeológus prezentált. Ennek az előadásnak a nyomán a diákok feladatlapot kaptak és az elhangzott információkból és az addig tapasztalt és megélt élményekből “vizsgáztak”. 
Köszönjük mindenkinek, aki kicsit is hozzájárult ahhoz, hogy ez a megemlékezés ilyen méltóságteljesen létrejöjjön. Nemcsak a visszatekintés volt nagyon jelentős számunkra, hanem a számos új információ, helytörténeti vetülete a holokausztnak tette még személyesebbé ezt a napot. Köszönjük Klein Lajosnak, a helyi zsidó hitközség képviselőjének megosztott személyes történeteit, köszönjük a városvezetés részvételét, hálásak vagyunk azoknak is, akik hozzájárultak támogatással zsidó helytörténeti vetélkedő díjazottjainak jutalmazásához: Gyula Lehelnek, Stefan Ileananak, Klein Lajosnak, hogy mézzel, golyóstollakkal, valamint csokoládé- és könyvadománnyal szereztek örömet minden résztvevő diáknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában