Beruházás

2022.09.29. 18:18

Villamossal a váradi reptérre

A Nagyváradi Helyi Tanács is megszavazta azt a nagyszabású reptérfejlesztési beruházást, amelyről még nem tudni, hogy szükséges-e, vagy csak fölösleges pénzköltésnek fog bizonyulni.

Fotós: Alexandru Nițescu

Pap István

Presztízsberuházás vagy hatalmas pénzköltés, ez a kérdés merül fel annak az infrastrukturális fejlesztési elképzelésnek a kapcsán, melynek keretében kivezetnék a villamospályát a nagyváradi reptérig, továbbá hangár, hotel és emeletes parkolóház is épülne a reptéren, illetve mellette. A grandiózus tervek megvalósítása érdekében együttműködési egyezményt köt a nagyváradi önkormányzat, a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér. A csütörtöki nagyváradi helyi tanácsülésen kiderült, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi tanácsi frakciója azok táborát erősíti, akik szerint az egész egy értelmetlen pénzkidobás. Liviu Mihai Sabău-Popa tanácsos a napirendi pont vitáján kifejtette, hogy egy évvel ezelőtt indította be a váradi és a megyei önkormányzat a saját légitársaságát, de azóta semmilyen konkrét megvalósítás nem történt. Sőt, az elmúlt időszakban a szucsávai, a craiovai, a jászvásári, a marosvásárhelyi repterek öt-tíz-tizenöt új járatot hirdettek, miközben a váradi reptéren azokat is megszüntetik, amelyek korábban üzemeltek. Kijelentette, hogy novembertől a bolognai nemzetközi járat is meg fog szűnni, és így mindössze két nemzetközi útvonal – a bergamói és s a londoni – fog működni. „Nekünk ebben a hónapban kevesebb mint 18 ezer utasunk van a nemzetközi járatokon (…). De mi most a közbeszédben vitát indítunk olyan elképzelésekről, hogyan fejlesszük a repteret, de ezek az elképzelések amellett, hogy nem megvalósíthatók, nagyrészt nincs semmi fedezetük sem. Valószínűleg az egyetlen olyan repülőtér lesz az országban, de Európában is azon ritka repterek egyike lesz, amely rendelkezik villamosvonallal, de például nincs egy mikrobusza, amellyel a repülőhöz szállítsa az utasokat” – fogalmazott Sabău-Popa. Hozzátette, hogy több millió eurót akarnak villamos-sínpályák kiépítésére fordítani, miközben a repülőtér órarendjét nem is lehet hozzáigazítani a villamosok menetrendjéhez. A tanácsos indokolatlannak tartja a hotel építését is, hiszen, mint érvelt, a nagyváradi reptérről gyakorlatilag nincs átszállás, vagyis nem lennének utasok, akik megszállnának a hotelben, hogy kivárják a következő járat indulását. Válaszában Florin Birta polgármester elismerte, hogy vannak késedelmek, már ami a helyi légitársaság beindítását illeti, de továbbra is dolgoznak a projekten. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a nagyváradi reptér fejlődni fog a jövőben, és egy tranzit repülőtérré fog válni, amelynek szüksége lesz az említett infrastruktúrákra, ezért azokat meg fogják valósítani. A határozattervezetet végül a két PSD-s helyi tanácsos ellenszavazata mellett fogadta el a helyi tanács.

Az elfogadott határozati javaslattal a helyi tanács felhatalmazza a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalt, hogy megkösse az együttműködési szerződést a Bihar Megyei Tanáccsal és a repülőtérrel. Az együttműködés konkrét célja az, hogy épüljön egy hangár, ahol a repülőgépeket lehet majd karbantartani, magát a terminált is bővíteni akarják, a reptér mellett épül majd egy emeletes parkolóház, egy hotel, valamint vendéglátóipari egységeknek helyet adó létesítmények. A villamosvonalat is kivezetik egészen a reptérig, és mindezek mellett más konkrétan meg nem nevezett infrastrukturális beruházásokat is fognak végezni. A nagyszabású fejlesztési elképzelés költségeiről egyelőre semmit sem lehet tudni, az együttműködési szerződés többek között azt rögzíti, hogy a nagyváradi önkormányzat saját költségvetéséből kell majd megépítse a parkolóházat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában