Szeptember 29, Csütörtök

Mihály névnap

Băița Plai bánya

2022.09.22. 11:17

Véget ért a bányászsztrájk

Véget ért szerda délután a Vast Băiţa Plai rézbánya dolgozóinak sztrájkja. A vállalat vezetősége ígéretet tett arra, hogy szeptember 27-én a bányászok megkapják az elmaradt fizetéseket és élelmiszerjegyeket.

Forrás: ebihoreanul.ro/Dan Bureția

A mélyben magát elzáró 106 bányász sztrájkja három napot és két éjszakát tartott, a dolgozók szerda délután jöttek fel a bányából, és folytatják a munkát. „Az emberek végül elfogadták arra irányuló javaslatunkat, hogy az elmaradt béreket jövő héten, szeptember 27-én fizetjük ki. A munka a megszokott munkarend szerint folytatódik” – idézi Viorel Stancu bányaigazgató szavait az ebihoreanul hírportál. 

Ahogy már korábban is megírtuk, a bányászok hétfőn reggel kezdték el a sztrájkot. 106 bányász a közel 200 méteres mélységben levő tárnákban, több társuk pedig a felszínen sztrájkolt. A dolgozók egyhavi elmaradt bérüket és a három hónapja elmaradt élelmiszerjegyeiket követelték. A sztrájk kedden is folytatódott, a helyszínre kiérkeztek a Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség munkatársai, akik ellenőrizték, hogy a munkáltató betartotta-e a kollektív munkaszerződés kifizetésre vonatkozó rendelkezéseit, de az ellenőrzés eredményét még nem hozták nyilvánosságra.

Szerda délután a vezetőség és a bányászok közötti tárgyalásokat követően a sztrájkot beszüntették. „A szakszervezeti vezetőkkel folytatott tárgyalások után úgy döntöttünk, hogy nem lesz következménye annak, hogy a dolgozók nem tartották be a sztrájk megszervezésének törvényes lépéseit, de a le nem dolgozott órákat be kell pótolniuk” – mondta el a bányaigazgató. Mint már megírtuk, a rézércet kitermelő bánya a Vast Resources PLC brit vállalat tulajdonában van, amelyet Andrew Prelea, Ausztrália korábbi romániai tiszteletbeli konzuljának a fia vezet. A vállalat 2014-ben lépett be a helyi piacra, és 2020-ban újraindította a termelést a Băița Plai bányában, miután közös vállalatot hozott létre az állami tulajdonú Băița céggel, az ásványkincsek bányászati engedélyének birtokosával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában