Találkozó

2022.09.26. 07:36

Várhatóan lesznek magyar utcanévtáblák Váradon

A magyar közösség tagjai nagy számban jelentek meg csütörtökön este a váradi városháza nagytermében megrendezett találkozón, ahol az önkormányzat által meghirdetett idei részvételi költségvetés projektjeiről lehetett szavazni.

Pap István

A városháza nagytermében az este fél héttől meghirdetett találkozó során folyamatosan jöttek a polgárok szavazni. A voksolni vágyó több tucatnyi polgár túlnyomó többsége magyar volt. Ők – bár nem kérdeztük tőlük – feltehetőleg a kétnyelvű utcanévtáblák projektjére adták le a voksukat. Szavazott többek között Meleg Vilmos színművész, az RMDSZ nagyváradi szervezetének volt elnöke, valamint Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. A csütörtök esti voksolással lezárult a jelenléti költségvetés projektkiválasztási szakasza. 

 

Arról már többször is beszámoltunk, hogy az önkormányzat a polgároktól beérkezett javaslatok közül harmincnyolcat bocsátott szavazásra. Első körben az online voksolás zajlott, és az interneten összesen 1825 szavazatot adtak le, a legtöbb vokssal abban a körben a Szilvás szabadstrand bővítése és a magyar utcanevek kihelyezésének elképzelése rendelkezett. Így hát jó jelnek mutatkozott az, hogy a szeptember 14-én elkezdődött és múlt csütörtökön a városházán lezárult részvételi szavazáson is felülreprezentálták magukat a magyar közösség tagjai. Moldován Gellért Lajos, a két említett projektet kezdeményező Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi elnöke lapunknak elmondta, hogy a jelenléti szavazás korábbi helyszíneire is többségében magyarok mentek el szavazni. A részvételi költségvetés idei kiírásában másfél millió lejt különítettek el, a szabályzat szerint egy-egy projekt költsége nem haladhatja meg a 100 ezer lejt, ami azt jelenti, hogy minimum tizenöt projektet fognak tudni megvalósítani. Bár végeredményt még nem hirdetett az önkormányzat, de a szavazás alakulásának az ismeretében valószínűsíthető, hogy a kétnyelvű utcanévtáblák projektje is bekerül a megvalósítandó elképzelések közé.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában