Játékos zsinagóga

2022.09.22. 12:00

Színdarabok a neológ zsinagógában

Játékos zsinagóga címmel indított új projektet a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány (Oradea Heritage), amely a váradi neológ zsinagógában hetente szervez különböző tevékenységeket gyermekeknek, fiataloknak és családoknak.

P. Nagy Noémi

A Játékos zsinagóga elnevezésű projektet szeptember 20-án, kedden ismertette a helyszínen Angela Lupșea, a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány igazgatója. Elmondta, szeretnék, hogy az alapítvány kezelésében levő zsinagóga ne csak szakrális térként, hanem kulturális központként is működjön. A most elindított projekt részeként a nagyváradi neológ zsinagógát időszakonként és az eseménytől függően átalakítják, hogy helyet biztosítsanak különböző kulturális és családi programoknak. A közönség minden héten kedden és vasárnap ingyenes előadásokon és kulturális tevékenységeken vehet majd részt. Például minden kedd délután a váradi Gyermekszínházi Egyesület (Asociația Teatrul de Copii) kis gyermekszínészei mutatnak majd be egy-egy előadást Șerban Borda váradi színész vezetésével. Utóbbi a sajtótájékoztatón elmondta, a projekten belül jövő júniusig körülbelül negyven fellépést terveznek, és legalább két premierrel is készülnek majd. Többek között Gogol A revizor és William Shakespeare Szentivánéji álom című művét is bemutatják, rövidített formában.

Vasárnaponként is különböző programokkal készülnek majd a zsinagógában. Szerveznek társasjáték-fesztivált a Játékkaraván (Caravana cu Jocuri) közreműködésével, valamint a Vidámság Barátai (Prietenii Veseliei) árnyjátékkal lepik majd meg a közönséget. Angela Lupșea a sajtótájékoztatón felhívást intézett más gyermekprogramokkal foglalkozó egyesületekhez is, hogy csatlakozzanak a Játékos zsinagóga projekthez. A keddi sajtótájékoztató után a projekt első eseményét is megtartották: a Gyermekszínházi Egyesület társulata Carlo Goldoni A chioggiai csetepaté című művét mutatta be a zsinagógában összegyűlt újságíróknak és szülőknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában