Beszámoló

2022.09.12. 13:00

Partiumi Honismereti Konferencia

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) szeptember 2–4. között Érmihályfalván, a Gödör Rendezvényházban tartotta meg a XXVII. Partiumi Honismereti Konferenciáját, hetvenkét személy részvételével.

BN-összeállítás

Az ünnepélyes megnyitó pénteken 11 órakor kezdődött a Szózat eléneklésével. Az ökumenikus áhítatot Forró László főjegyző és Bogdán István tisztelendő tartotta. A résztvevőket Dukrét Géza elnök üdvözölte. Ezután a konferenciát köszöntötte Karsai Attila, Érmihályfalva alpolgármestere, megtiszteltetésnek nevezve, hogy náluk szervezték meg azt. Széman Péter, az EMKE országos elnöke gratulált a társaságnak, amelynek ő is tagja, s így évek óta figyelemmel kíséri e sokoldalú tevékenységet. Dr. Flóris István, a Határon Túli Magyar Emlékhelyekért Alapítvány alapítója méltatta a régre visszanyúló kapcsolatot, és gratulált az elért eredményekhez. Fehér József, a Kazinczy Ferenc Társaság tiszteletbeli elnöke elismerését fejezte ki a kitartó munka iránt, míg Gaal György, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság alelnöke külön gratulált a könyvkiadás terén elért eredményekhez.

Ezután átadták a Fényes Elek-díjakat azoknak, akik a helytörténeti munkában, történelmi örökségünk megóvásában, a honismereti nevelésben kimagasló eredményt értek el. Ezek a következők: dr. Kéri Gáspár Székelyhídról, Szilágyi Andrea Érmihályfalváról és Nyakó József Érmihályfalváról. Díszoklevelet kaptak, akik sokat segítettek a konferencia sikeres megszervezésében: Karsai Attila alpolgármester, Kovács Zoltán. Díszoklevelet kapott, köszönettel az értékes, sokoldalú munkásságáért Fekete Irén pénztáros.

Érmihályfalva történetét Szilágyi Andrea ismertette. Egy nagyon átfogó képet adott a város történetéről, a kezdetektől napjainkig. Séta az Érmellék fővárosában címmel Gróza Bianka, Kádár Anna és Kelemen Hilda érmihályfalvi fiatalok vetített képeken keresztül mutatták be városuk épített örökségét, szépségeit, érdekességeit. Erdei János Szilágysomlyóról egy megmentett országzászló hányattatott történetét ismertette.

Ebéd után Szendrő Dénes Isaszegről ismertette a 750 éve elhunyt V. István magyar király életútját és kapcsolatát a településsel. Szebeni Lajos Nagyváradról bemutatta a híres váradi püspököt, gróf Csáky Imre bíborost, ország- és egyházépítőt, aki 350 éve született.

Ezután, zuhogó esőben, megkoszorúzták Sass Kálmán szobrát a református templomkertben, ahol Balázs Dénes lelkipásztor tartott megemlékező beszédet. A közgyűlésen Dukrét Géza elnök és Szilágyi Andrea ügyvezető elnök beszámolt az utolsó egy év tevékenységeiről. Szó esett könyvtáruk jövőjéről, illetve arról, hogy 2023-ban ünneplik a társaság harmincéves évfordulóját. Javaslatok hangzottak el ennek mikéntjéről, formáiról, és arról, hogy ezt Nagyváradon szeretnék megtartani.

Az este kultúrműsorral zárult, a Móka színjátszó csoport mutatott be egy színvonalas műsort.

Szombat délelőtt a következő előadások hangzottak el: Deák József (Borossebes) – Déznától Temesvárig a történelem szárnyain; Bélfenyéri Tamás (Fugyivásárhely) ismertette Fugyivásárhely, Fugyi, Kér és több környékbeli település középkori történetét; dr. Vajda Sándor (Borosjenő) a nyolcvan éve elhunyt Diószeghy László festőművész és természettudós munkásságát mutatta be számos illusztráció segítségével; dr. Szabó József (Bihardiószeg) két előadáson keresztül ismertette az Érmellék hírességeit (Petőfi Sándor, az Irinyi család, Fráter Lóránd, Mikecs László), Évfordulók bűvöletében címmel.

A konferencia résztvevőit köszöntötte Széphegyi László, a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség – Hungaria Nostra elnöke. Beszámolt az új választásokról, és arról, hogy új székházba költöztek, új stratégiát dolgoztak ki. Mint elhangzott, huszonöt éve, hogy szoros kapcsolatban áll a társasággal, ő szervezte és vezette a határon túli kirándulásokat. Petrovics László, a Szövetség alelnöke kifejtette, hogy megválasztása után fő célkitűzése az épített örökség védelme, Várpalota, ahol él, városszépítése, illetve megköszönte, hogy meghívást kapott erre a rangos rendezvényre.

Ezután Wanek Ferenc (Kolozsvár) bemutatta tudománytörténeti kötetét: Fordulópontok és meghatározó személyiségek Erdély altalajkincseinek megismeréstörténetében 1920 előtt. Babud László (Kiskunhalas) A kiskunhalasi szélmalom felújítása címmel tartott előadást, vetített képeken keresztül mutatva be a restaurálási munkálatokat. Sárkány Viola (Kismarja), a Bocskai István Társaság elnöke is köszöntötte a konferenciát, majd Bocskai István és Kismarja kapcsolatairól beszélt, ismertetve Végrendeletét 1595-ből és Kismarja Kiváltságlevelét 1606-ból. A sátoraljaújhelyi Fehér József Mezők üde lelke című kötetét a debreceni Kiss Endre József mutatta be. Tácsi Erika (Temesvár) Határmajor park címmel egy Temes megyei természeti és kulturális emlékhelyet, egy arborétumot ismertetett. 

Ebéd után a következő előadások hangzottak el: dr. Ábrám Zoltán (Marosvásárhely): Az érendrédi politikai elítéltek emlékére; Pavlics Tamás (Sátoraljaújhely): Hősök temetője Sátoraljaújhelyen; dr. Pethő László (Jászberény): Heller László életútjának néhány fordulópontjáról; Mihálka Nándor (Nagyvárad): A nagyváradi vár Királyfia bástyájának régészeti kutatásai. Implon Irén–Sólyom Lajos: Váradi tollrajzok című kötetét Voiticsek Ilona és Manolescu Gábor, az írónő fia, a kötet szerkesztője ismertette. Oláh László (Székesfehérvár) A hazafias és honvédelmi nevelés a Covid árnyékában, a Pákozdi Katonai Emlékpark keretében címmel tartott előadást, míg Komáromi Ernő (Nagyvárad) Nagyváradi jelzett téglák címmel értekezett.  Az este kultúrműsorral zárult: a Nyíló Akác Néptáncegyüttes fergeteges műsort mutatott be.

Vasárnap kirándulás keretében ismerkedtek meg az Érmellék értékeivel, épített örökségével. Meglátogatták dr. Kéri Gáspár tájházait Szalacson, Gálospetriben. Majd Gálospetriben egy ünnepség keretében felavatták a Dráveczky-udvarházat, amelyet dr. Kéri Gáspár restaurált. Többek között beszédet mondott Dukrét Géza, Széphegyi László. Felavatták a Gönczy Pál emléktáblát. Székelyhídon meglátogatták a népi halászat és vadfogás múzeumát, valamint a turulmadaras milleniumi emlékművet. Bihardiószegen megnézték a Zichy-kastélyt, a református templomot és Kossuth Lajos szobrát.

A konferenciát anyagilag támogatta a magyar kormány, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, Érmihályfalva Polgármesteri Hivatala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában