Beruházás

2022.09.09. 13:00

Ötven millió lejt spórolhat Nagyvárad

BN-összeállítás

Az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) építhetik meg a nagyváradi intermodális szállítási csomópont útjait és az ottani közúti felüljárót. Eredetileg a város saját költségvetéséből valósította volna meg ezeket a beruházásokat, mert nem volt más finanszírozási forrás, de végül mégis sikerült pénzforrást találni rá. A legutóbbi azonnali helyi tanácsülésen Florin Birta polgármester elmondta: „A Marcel Boloș miniszterrel folytatott megbeszélést követően arról tájékoztattak, hogy 20 közúti felüljárót finanszíroznak a PNRR keretében. Felvettem a kapcsolatot a Közlekedési Minisztérium képviselőivel, hogy bemutassam nekik a Borsi úti közúti felüljáró projektjét, amely már előrehaladott állapotban van, már ki van írva a közbeszerzés a kivitelezésre. (…) Nagy esély van rá, hogy a mintegy 50 millió lejes projektet ne a helyi költségvetésből finanszírozzuk”. 

A projekt benyújtásához szükséges módosításokat egyhangúlag megszavazta a testületi ülésen a helyi tanács. A projektet az Országos Közútkezelő Társasággal (CNAIR) közösen fogják benyújtani, és reménykedni lehet abban, hogy megkapja a finanszírozást. 

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a kivitelezésre kiírt tenderre három pályázat érkezett, ezek most elbírálás alatt állnak. Az egyik ajánlat a Porr Construct vállalaté, mely a Ritmoteh és az Energontransconsult alvállalkozókkal építené meg az infrastruktúrát. A másik ajánlat a Procons, a Freyrom és a Constructii Erbasu cégek alkotta konzorciumé, melyek a Leko Construct, a Ritmoteh és a Drumuri Orășenești cégeket alkalmaznák alvállalkozóként a projekt megvalósítására. A harmadik pályázat az SSAB-AG és a Hydrostroy AD cégek alkotta konzorciumtól érkezett, melyeknek az Electroaxa, a Gazinstal Energy és az Aca Zoork Project cégek az alvállalkozói ebben a projektben. 

A kiírás értelmében építeni kell egy 1043 méter hosszú közúti felüljárót a Borsi út fölött, egy 2220 méter hosszú gyűjtőutat, mely összekösse a nagyváradi körgyűrűt az A3-as autópályával, illetve el kell készüljön egy 665 méteres bekötőút, amely a gyűjtőútból vezet majd be az intermodális csomópontba. Az infrastrukturális létesítmények kivitelezési időszaka 16 hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában