Fűtési időszak

2022.09.29. 07:39

Nehéznek ígérkezik az idei téli szezon Nagyváradon

Hamar beköszöntött idén a hideg idő, így aki megtehette, már be is indította a fűtést, és a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat is elkezdte sürgetni a kivitelezőket, hogy október 10-ig fejezzenek be minden munkálatot a távhő-hálózaton.

Illusztráció/Alexandru Nițescu

Fotó:

Pap István

Dan Crețu, a vállalat kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy készülnek a téli szezonra, a nyomáspróbákat már elvégezték, hogy megállapítsák, hol sérülékeny a hálózat, a kivitelezőket pedig felkérték, hogy mihamarabb fejezzék be a felújítási, javítási munkálatokat. Hozzátette, hogy elvégezték a karbantartást a gázturbinánál és a rossz állapotban lévő vezetékeknél. Felújítottak továbbá három kilométernyi vezetéket, és beszereltek még két kilométernyi keringető csövet is, hogy a meleg víz ne hűljön ki a hálózatban. A távhőrendszer felújítási programjának harmadik szakaszában a kivitelezők kicseréltek nyolc kilométernyi fővezetéket, és ezek a munkálatok a téli időszakban is folytatódni fognak azokon a szakaszokon, ahol van párhuzamos vezeték, mert el akarják kerülni azt, hogy bárki is fűtés nélkül maradjon télen, magyarázta Crețu.

A hirtelen hőmérséklet-csökkenés kellemetlenül érinti a tömbházban lakókat is, ugyanis a lakásokban már hideg van, a lakók egy része pedig már várja, hogy beindítsák a fűtést, a másik része viszont a leendő magas fűtésszámláktól való félelmében inkább várna ezzel, ameddig csak lehet, illetve mindenki reménykedik abban, hogy nem lesz fűtésár-emelés. Dan Crețu lapunknak elmondta, hogy az októberi gázmennyiség már le is van szerződve, és a város gázellátása biztosítva lesz a teljes téli szezonra. 

A tavalyi fűtésköltségeket figyelembe véve az idei télen egy egyszobás lakás után átlagban 213 lej fűtésdíjat kellhet majd fizetni, egy kétszobás lakás fűtése a téli hónapokban valamivel több mint 250 lejbe, míg egy 60 négyzetméteres háromszobás lakásé 273 lejbe kerülhet majd. A legtöbbet várhatóan februárban fizetünk majd, akkor egy garzonlakás fűtése 367 lejbe, egy kétszobásé 427 lejbe, egy háromszobásé pedig 435 lejbe kerülhet majd. Ezek azonban csak átlagárak, a reális árat olyan tényezők is befolyásolják, mint a lakás elhelyezkedése, a hőszigetelés megléte és annak minősége, a fűtőtestek száma és nagysága, valamint a hálózatról lekapcsolt lakások száma és elhelyezkedése egy-egy tömbházban. Ennél is költségesebb lesz a hőenergia kifizetése azokban a házakban, ahol fával fűtenek, annál is inkább, mert egy év alatt szinte a duplájára nőtt a tűzifa ára. Egy nagyváradi olvasónk lapunknak elmondta, hogy tavaly 3 köbméter tűzifáért 700 lejt fizetett, ami köbméterenként 233 lej; az idén eddig vettek 5 köbméter fát 2000 lejért, azaz köbméterenként 400 lejes áron, ráadásul egy téli szezonban az ő 65 négyzetméteres házuk felfűtéséhez mintegy 9 köbméternyi fára van szükség. Hozzátette, hogy a fával csak a fűtést biztosítják, a meleg vizet bojlerrel állítják elő, ezért a villanyszámlán átlagban 200 lej szerepel. A fűtésre használt pellet sem kifizetődőbb: tavaly ősszel átlagban 26 lej volt egy 15 kilogrammos zsák ára, ma pedig már több mint 50 lejt kell fizetni érte, így azok, akik a tavaly mintegy ezer lejt fizettek ezért a fűtőanyagért havonta, az idén várhatóan 2000 lejt kell majd fizessenek. Sokan keresik az alternatív fűtési módozatokat, ilyen a napenergiával működtetett légkondicionáló berendezés. Csakhogy ez elég drága befektetés: egy napelem mintegy 900 euróba kerül, és egy 100 négyzetméteres ház fűtéséhez körülbelül tízre van szükség.

Fűtéstámogatás

Az idei télen is lehetőség lesz szociális támogatást kérni a fűtésköltségekre a 2021/226. számú törvény alapján. Tavaly közel kétezer ilyen irányú kérelmet teljesített a Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatóság (DASO). Fűtéstámogatásra jogosultak azok az egyedülálló személyek, akiknek havi jövedelme nem haladja meg a 2053 lejt, vagy azok a családok, ahol az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az 1386 lejt. „Arra számítok, hogy a kérelmezők száma meg fogja haladni a kétezret, és több kérvényező lesz, mint volt a tavaly, noha a kritériumok nem változtak. Az elmúlt évben történt drágulások arra ösztönözték a lakosságot, hogy odafigyeljenek minden olyan bevételi forrásra, ami a segítségükre lehet” – nyilatkozta Amalia Tripa, a DASO munkatársa. Kifizetik a teljes fűtésköltségüket azoknak a családoknak, ahol az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a 200 lejt. A fűtésköltségek ötven százalékát kompenzálja a DASO azoknak a családoknak, ahol az egy főre eső nettó jövedelem 680 és 920 lej közé esik, harminc százalékos a költségtérítés abban az estben, ha a családi nettó jövedelem havonta fejenként 1160 és 1280 lej közé esik, és azok a családok is kapnak tíz százalékos fűtéstámogatást, amelyekben a nettó havi átlagjövedelem nem haladja meg az 1386 lejt. Mindemellett egy sor másik kritériumot is teljesíteniük kell a fűtéstámogatást igénylőknek: például azok, akiknek személygépkocsijuk van, nem jogosultak erre a támogatásra, függetlenül attól, hogy mekkora a jövedelmük. A fűtéstámogatási kérelmeket októberben osztja ki a DASO, amelyeket november 15-ig kell kitölteni és beküldeni, ugyanis november számít a 2022–2023-as fűtési szezon első hónapjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában