Szeptember 29, Csütörtök

Mihály névnap

18. alkalommal

2022.09.22. 13:00

Nagy sikerű kórustalálkozó zajlott Margittán

A margittai Horváth János Társaság (HJT) idén, immár 18. alkalommal is megrendezte a találkozót a környékbeli kórusok részvételével. Színpadra lépett az Érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus, az Érmihályfalvi Bartók Béla Citerazenekar, a HJT Vegyes Kórus, a Szalacsi Örökzöld Asszonykórus, a Szentjobbi Vadvirágok Népdalkör és a Székelyhídi Férfikórus.

Margittai HJT Vegyeskórus

Hajas Anna

A szentjobbiak most először jártak Margittán, a többi kórus minden alkalommal jelen volt. Az eseménynek a művelődési ház adott otthont. Mint eddig minden alkalommal, most is díjmentesen hallgathatta meg a közönség a szép magyar nótákat, népdalokat. A főszervező, Szőke Ferenc köszöntötte elsőként a kórusokat, a közönséget, és név szerint azokat a meghívott vendégeket, akik megtisztelték jelenlétükkel az eseményt: Szabó Ödön képviselőt, Demián Zsolt körzeti- és Árkosi Antal helyi RMDSZ-elnököt, Kovács Gyula református lelkipásztort. Az eddig minden évben jelenlévő Cseke Attila miniszter most egyéb fontos elfoglaltsága miatt nem tudott ott lenni, de üdvözletét küldte a közönségnek és sok sikert kívánt a kórusoknak. „Reméljük, hogy a kórusok és a vendégek egyaránt jól fogják érezni magukat. Örülünk majd egymás sikereinek és sokat tanulunk egymástól. Reméljük azt is, hogy a most először jelenlévő Szentjobbi Vadvirágok Népdalkör ezután állandó vendégünk lesz” – fogalmazott Szőke Ferenc, köszönetet mondva az anyagi támogatónak, a Margittai Helyi Tanácsnak, amely a HJT kórustalálkozóinak állandó segítője. „Ez úton is szeretném megköszönni a támogatást, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre a rendezvény” – mondta, majd mindenkinek tartalmas, jó szórakozást, a kórusoknak pedig sikeres fellépést kívánt.

 

Demián Zsolt köszönetet mondott a Horváth János Társaságnak, amiért majd két évtizede ápolják hagyományainkat, erősítik a város kulturális életét. Megemlítette, hogy az RMDSZ-frakció javaslatára megemelték a kultúrára és a sportra fordítható összeget a város költségvetéséből. Javaslatukat valamennyi párt képviselője támogatta. További sikeres munkát kívánt a HJT-nak és biztosította őket a további támogatásról.

Szabó Ödön képviselő is a kórustalálkozók állandó vendégének tekinthető, hiszen amikor csak teheti, eleget tesz a meghívásoknak. Gratulált a kórusoknak a kitartó munkához, mellyel egymást és a közönséget is megörvendeztetik. Kifejtette: egy rádiós vallásos műsorban azt hallotta, hogy „A Jóisten nem az alkalmasokat választja mindig ki, de a kiválasztottakat mindig alkalmassá teszi”. Ez a szép gondolat érvényes a kórusok munkájára is, melyet színvonalas éneklésük is alátámaszt. „Ha a Jóisten megbíz azzal, hogy énekeljünk, alkalmassá tesz rá, de arra is, hogy egyesületet, várost, vagy akár nagyobb közösséget vezessünk” – mondta a képviselő, majd tartalmas estét kívánt mindenkinek.

Érmihályfalvi kórus
 

A nyitóbeszédek után sorra színre léptek a kórusok, nótákat, népdalokat énekelve. Az érmihályfalviak, meglepetésként, szintén népdalokkal készültek, harmonikakísérettel, bizonyítva, hogy ezen a téren is „otthonosan mozognak”. Az előző években ők kórusműveket adtak elő több szólamban. A többi kórus a tőlük megszokott repertoárral jelentkezett. A házigazdák Petőfi: Falu végén kurta kocsma című megzenésített versét adták elő, majd a szüreti időszakra való tekintettel bordalokat énekeltek. Mindegyik kórus tudása javát adta és ezért meg is kapták a jól megérdemelt tapsot.

A művelődési házból a város egyik éttermébe vonultak, ahol finom vacsora mellett az egyesített kórus együtt énekelte a szebbnél szebb magyar nótákat. A jó hangulatot az érmelléki bor és pálinka is elősegítette. Utóbbit Lőrincz János pálinkafőző mester ajánlotta fel ingyen a kórus munkájának elismeréseként.

Érmihályfalvi Citerazenekar
 
Szalacsi Asszonykórus
 
Székelyhídi Férfikórus
 
Szentjobbi Vadvirágok
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában