Helyreállítás

2022.09.24. 09:04

Minisztériumi finanszírozással valósul meg a görögkatolikus püspöki palota belső helyreállítása

A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium közel 40 millió lejes finanszírozást biztosít a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota belső helyreállítási munkálataira, jelentette be a helyszínen Virgil Bercea püspökkel közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján Cseke Attila miniszter.

Fotó:

Ciucur Losonczi Antonius

Cseke Attila miniszter felidézte, hogy második alkalommal járja be a helyszínt, hiszen nyár elején szintén látogatást tett ott. Megállapította, hogy a négy évvel ezelőtti tűzvészt követően ugyan az ingatlan homlokzata restaurálva lett, azonban a belső helyreállítás ezidáig anyagi forrás hiányában nem történt meg. Bejelentette, hogy a püspökség szakembereivel folytatott egyeztetések nyomán összeállították a dokumentációkat, ezek megkapták a törvény által előírt jóváhagyásokat, így csütörtökön elrendelte a püspöki palota felújításának finanszírozását. „A 2018-ban leégett nagyváradi görögkatolikus püspöki palotát restauráljuk. Nagyvárad egyik kiemelten fontos épületéről beszélünk, amelyet egy évszázadon keresztül csodáltak. Felújítjuk azért, hogy a következő legalább 100 évben is csodálatra méltó legyen. Aláírtam azt a szerződést, amely a belső helyreállítási munkálatok megkezdését engedi meg, a fejlesztési minisztérium közel 40 millió lejes finanszírozást biztosít erre a beruházásra”, fogalmazott a tárcavezető. Hangsúlyozta: nem csupán a görögkatolikusok, hanem Nagyvárad és térség egész közössége számára lényeges, hogy az épületet belseje is visszakapja egykori csillogását. A tenderkiírás generálkivitelezésre fog vonatkozni, egyedül a bútoroknak, illetve néhány egyéb felszerelésnek a beszerzése nem lesz benne. A munkálatok várhatóan jövő tavasszal kezdődhetnek el, a tervezés 4 hónap, a kivitelezés 2 év, így ha a közbeszerzési eljárás rendben lezajlik, 2025-re visszanyerheti régi pompáját a palota.

Virgil Bercea püspök köszönetet mondott a támogatásért. Felidézte, hogy egykoron a román történelem olyan személyiségei jártak a falak közt, mint Petru Maior, Gheorghe Șincai, Samuil Micu, Samuil Vulcan, Iosif Vulcan, Aurel Lazăr, Maria királyné és Ferdinand király, ezért is értékes annyira szerinte ez a műemlék.

A görögkatolikus palota 1903-1905 között épült. A számos historizáló- neogót és neoromán- elemet ötvöző reprezentatív ingatlannak az építését Demetriu Radu püspök kezdeményezte, tervezője ifj. Rimanóczy Kálmán volt. A kommunista időszakban népművészeti iskola és megyei könyvtár működött benne, a püspökség 1992-ben kapta vissza és a 2000-es évek közepén vette ismét használatba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában