Projekt

2022.09.23. 07:02

Metropolisz-körgyűrű: megszavazták a kisajátításokra vonatkozó tervezetet

E havi rendes gyűlését tartotta csütörtök délután a megyeháza dísztermében a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. Az egyik napirendi pont azokra a kisajátításokra vonatkozott, melyek szükségesek ahhoz, hogy a metropolisz-övezetben 17 kilométer hosszú körgyűrű épüljön.

Forrás: CJ Bihor

Ciucur Losonczi Antonius

A beruházást a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium finanszírozza az Anghel Saligny Országos Program keretében. A projekt költségvetése bruttó 289 millió lej, a kormány a befektetés 70, a megyei tanács 23, a váradi önkormányzat pedig a 7 százalékát biztosítja. Nagyürögdön 34.580 négyzetmétert, Váradszentmártonban 198.545 négyzetmétert, Fugyivásárhelyen 106.855 négyzetmétert sajátítanak ki, ezen eljárások összesen 7,2 millió lejbe kerülnek.

A hozzászólásoknál Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ frakcióvezetője jelezte, hogy az anyag korábbi beterjesztése óta semmi sem változott, nem találkoztak például egymással az RMDSZ és a liberális párt megyei vezetői, hogy tárgyaljanak erről a témáról, ezért az érdekvédelmi szervezet képviselői tartózkodni fognak a végszavazásnál. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a körgyűrűnek nevezett nagyváradi terelőút nem teljes az északi részen, ezért továbbra is várnak legalább egy vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt vagy műszaki tervet. „Legyen először egy teljes körgyűrű, s ennek elkészülte után, vagy ennek befejezési munkálataival együtt nekikezdhetünk a második körgyűrű építésének is. A metropolisz-körgyűrű jelenlegi projektje ezért véleményünk szerint tulajdonképpen arról szól, hogy egy összekötő út épüljön Fugyivásárhely és Nagyürögd közt” – közölte az RMDSZ-es politikus.

Bujor Chirilă, a PSD frakcióvezetője is határozottan kijelentette, hogy a szociáldemokraták álláspontja sem változott. Ez azt jelenti, hogy ők is tartózkodni fognak, mert megítélésükben csak azt követően lehet kijelölni a metropolisz-övezet nyomvonalát, ha ezt megelőzően egyeztettek a helyi lakosokkal.

 

Ilie Bolojan megyei tanácselnök ugyanúgy érvelt, mint a kedden tartott sajtótájékoztatóján, vagyis a leendő nyomvonal felett készített drónfelvételeket mutatott, melyek szerinte azt bizonyítják, hogy a körgyűrű Alkér mellett fog elhaladni, és nem szeli át a települést. Áthalad egy dombon, majd egy legelőn úgy, hogy elkerüli a házakat, majd egy magántulajdon háta mögött rácsatlakozik a fugyivásárhelyi körgyűrűre – és utóbbi helyen fog a legközelebb elhaladni a település mellett. „Nem bontunk le tehát semmilyen ingatlant, és a terelőút nem halad át lakott területen” – közölte Bolojan. Azon meggyőződésének adott hangot: mindazok, akik kerékkötői a projektnek, nincsenek tekintettel két dologra. Egyrészt több kritérium figyelembevételével készültek el a tervdokumentumációk (költség-haszon elemzés, a beruházásnak a környezetre gyakorolt hatása, szociális következmények stb.), másfelől pedig precedens teremtődne, amennyiben elfogadnák a javaslatukat, és bármilyen más infrastrukturális elképzelést meg tudnának akadályozni azok, „akiknek a haverjai ott laknak éppen valahol”. Ugyanakkor Bolojan meglátásában ez nem egy politikai, hanem egy stratégiai jelentőségű projekt, hiszen mérések alapján a megye legforgalmasabb részei a váradi körgyűrű, illetve a megyeszékhelyre Aradról, Kolozsvárról és Déváról vezető bekötőutak, a metropolisz-övezetbeli körgyűrű megépültével azonban megszűnnének a közlekedési dugók az agglomerációban.

A tanácselnök szavai hatásosnak bizonyultak, ugyanis két szociáldemokrata tanácsos váratlanul meggondolta magát és igennel szavazott, így meglett a minősített kétharmadhoz szükséges voksszám, sőt, a kelleténél eggyel több, 24 helyett 25 (a 35 fős plénumnak 23 liberális tagja van, 6 PSD-s és 6 RMDSZ-es).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában