Szeptember 29, Csütörtök

Mihály névnap

Magic Garden

2022.09.21. 13:24

Mesevilággá változott a nagyváradi római katolikus püspöki palota kertje

Sétáló toronyórával és beszélő fával is találkozhatnak azok, akik október 18-ig valamelyik este kilátogatnak a nagyváradi püspöki palota kertjébe, mely interaktív multimédia művészeti installációk segítségével mesevilággá változott. Kedden a sajtó munkatársait hívták meg egy idegenvezetéses sétára.

Fotós: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Az ötletgazda kolozsvári Why Not Us Egyesület csapata küldetésének tekinti a helyi kulturális örökségek értékeinek bemutatását multimédiás installációk segítségével, és mivel a püspöki palota kertjét egy vonzó és varázslatos helynek tartják, úgy vélték, megfelelő volna a Magic Garden elnevezésű eseménysorozat megvalósítására, Böcskei László megyés püspök pedig nyitottnak mutatkozott erre.

Fotós: Alexandru Nițescu

Az idegenvezetéses séta előtt Constantin Covaliu szervező azt nyilatkozta szerkesztőségünknek: ez az első ilyen jellegű projektkezdeményezés Romániában, s ők tulajdonképpen nem tesznek mást, mint hogy harminc napon keresztül elmesélik egy kicsit másképpen a püspöki palota történetét. Kivilágították ennek kertjét színes fényekkel, s nagyváradi és kolozsvári színészek közreműködésével, illetve hangeffektusok segítségével megelevenednek régebbi és újabb epizódok a főpapi rezidencia múltjából. Szándékaik szerint a látogatók időutazást tehetnek egy varázslatos, szebb és jobb világba, és mindenki egyéni ízlésétől függ, hogy ezt hogyan éli meg, és milyen maradandó élménnyel távozik. 

Fotós: Alexandru Nițescu

Dokumentálódtak és hosszas kutatómunkát végeztek ezt megelőzően, az elhangzott információk pedig egyszerűek, közérthetőek, nem vázolnak fel bonyolult történelmi összefüggéseket. A fő céljuk arra felhívni a figyelmet, hogy Romániában rengeteg csodálatos hely létezik, s ezek közé tartozik a püspöki palota, a székesegyház, a kert is. Érdemes ezeket megnézni, s a látogatás talán arra ösztönzi majd az érdeklődőket, hogy még többet akarjanak megtudni ezekről. A kulturális sokszínűséget pedig három norvégiai és öt romániai képzőművész tizenkét művészeti és multimédiás installációjával szemléltetik, olyan modern technológiák alkalmazásával, mint a kiterjesztett valóság vagy a Kinect mozgásérzékelő eszköz.

Fotós: Alexandru Nițescu

Számunkra a leglátványosabbnak a püspök palota homlokzatára kivetített fényfestés tűnt. A látogatók a bejáratnál kapnak egy világító varázspálcát, melynek több alkalommal úgy vehetik hasznát, hogy háromszor megkopogtatva a földet, fénybe borul az előttük levő sétány. Érdekes, hogy egy adott pillanatban elhangzik az az információ is, miszerint a palotának 365 ablaka van, ami, mint tudjuk, csupán egy városi legenda és nincs valóságalapja. 

Fotós: Alexandru Nițescu

Az egyik helyszínen a Patachich Ádám püspök által Váradra hívott Michael Haydn karmester-zeneszerző ihletet merít Requiem című művének megkomponálásához, néhány perc múlva pedig Franz Anton Hillebrandt osztrák építész, a püspöki palota tervezője halad el mellettünk a rajzaival. Tükrök mögött sétál Erzsébet királyné, és Szent László legendás alakja is feltűnik egy installációnak köszönhetően. Rövid időre egy két lábon járó toronyóra kalauzol bennünket, majd varázsgombák mellett elsétálva, a palota belső udvarán egy beszélő fa köszönt bennünket több nyelven – köztük magyarul is –, és szórakoztat román szóviccekkel.

Fotós: Alexandru Nițescu

A teljes egészében nyolc hónapos futamidejű projektet a Norvég Alapból finanszírozzák, a hazai művelődésügyi minisztérium RO-CULTURE programja keretében, az összköltségvetése pedig 965 ezer lej. Egy látogatás a varázskertben megközelítőleg félórát vesz igénybe, és idegenvezetéssel együtt 30 lejbe kerül a felnőtteknek és 15 lejbe a gyermekeknek, illetve 4 évesnél kisebbek számára ingyenes a belépés. A túrák 20.30 órától indulnak, negyedóránkként, jegyeket online (magicgardenexperience.ro) és a helyszínen is lehet vásárolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában