Szakmai nap

2022.09.26. 12:29

Közművelődés: kulturális közösségek együttműködése a Kárpát-medencében

Fleisz Judit

Szilágysági közművelődési szakmai napot tartottak 2022. szeptember 17-én Szilágysomlyón az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és az EMKE Szilágysomlyó és környéke szervezésében. A résztvevőket köszöntötte dr. Széman Péter elnök, kihangsúlyozva, hogy a találkozón Erdély minden részéről – Bihar megyéből három civil szervezet is jelen volt – érkeztek a civil szervezetek képviselői, és egyben köszöntötte a Nemzeti Közművelődési Intézet képviselőit mint társszervezőket és szakmai partnereket. A köszöntő után a helyi Szederinda hagyományőrző citeraegyüttes műsorát lehetett megtekinteni. 

 

A szakmai tanácskozás első részében Závogyán Magdolna, a budapesti Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője „A Nemzeti Művelődési Intézet és határon túli programjai és kezdeményezései” címmel tartott érdekes előadást. Ebben kiemelte, hogy valójában a közművelődés átalakulása, a kulturális rendszerváltás csak 2012-ben történt meg, amikor felhagytak azzal a szocialista felfogással, hogy a művelődési házak a közművelődés központjai, lévén, hogy kulturális közösségek már 1945 előtt is léteztek, illetve például 1932-ben 22.000 civil szervezet működött Magyarországon – olvasókörök, színjátszókörök, rezesbandák stb. –, lényegében itt kezdődött a közösségi művelődés, eleink megélték a kultúrát. Ezt a szellemiséget igyekszik a Nemzeti Művelődési Intézet képviselni. A találkozón dr. Juhász Erika szakmai fejlesztési igazgató és Molnár György partnerségi központvezető, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai Műhelymunka a szakkörök folytatásáról, lehetőségeiről, a felmerülő kérdésekről témában tartott hasznos ismertetőt: bemutatták a szakkörszervezés módszertani sorozatot, melyet a www. aszakkor.hu honlapon lehet elérni, valamint az NMI által biztosított feltételeket: oktatóvideók, alapanyageszköz-csomagok ötfős csoportok számára, szakkörvezetők felkészítése, koordináció biztosítása. Kiemelték, hogy Erdélyben az EMKE a kapcsolattartó szervezet. Az esemény szakmai beszélgetéssel zárult. A jövőben további hasonló találkozókra kerül sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában