Fotótárlat

2022.09.23. 07:02

Kedvenc pillanataink: békéscsabai fotóművészek kiállítása Nagyváradon

A békéscsabai Márvány Fotóműhely tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás szerda délután Nagyváradon, a római katolikus püspöki palota alagsorában működő Fix Makerspace székhelyén. A váradi Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület közreműködésével létrejött tárlat megnyitóján felléptek a művészeti líceum diákjai.

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket Varga Erzsébet, a Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület elnöke köszöntötte. Megjegyezte, hogy az örömöt és boldogságot általában a legegyszerűbb dolgok okozzák az életünkben, és a kedvenc pillanataink: az emberi kapcsolataink, egy kedves mosoly, a játék, a barátság, a család, a szeretet, a természet közelsége vagy éppen a felhőtlen szabadság érzése. A pillanatok, amelyeket valaha átéltünk, azokkal, akiket valaha ismertünk. Ez lesz az emlékeink úgymond slágerlistája, amelyet újra és újra lejátszunk magunkban. Ezzel a fotós válogatással szerinte tehát ezt a fajta derűt, pozitív hozzáállást igyekeztek átadni a békéscsabai fotóművészek.

 

Varga Bernadette, az egyesület kreatív igazgatója művészi szempontból értékelte a látottakat, kiemelve a képek változatosságát. „Ebben a kiállítási anyagban néhány alkotó a színekkel játszik. Vannak, akik a formákkal vagy a materialista világgal, és vannak olyanok is, akik időt szánnak és teremtenek arra, hogy kivárják egy kisállat vagy egy természeti jelenség legszebb mozdulatát, hogy akkor örökítsék meg azt. A természetfotózásban az egyik legszebb az állatok fotózása vagy a makrózás, ugyanis ott egyé kell válni a fotózandó élőlénnyel (…) Ettől olyan csodálatosak a (…) természet által ihletett képek és alkotások” – fogalmazott.

Katona Péter, a Márvány Fotóműhely vezetője elmondta, hogy a kedvenc pillanatok egy szabadon választott téma volt, s a kiállításra minden klubtagnak egy-egy alkotását hozták el, összesen harminchatot. Ezt megelőzte egy válogatás, hiszen azt kérték a jelentkezőktől, hogy 3–4 képpel pályázzanak, melyek közül egy bizottság igyekezett kijelölni a legjobbakat, illetve legszebbeket. „Örömmel és nagy szeretettel jöttünk Nagyváradra, mert megalakulásunk óta fontosnak tartjuk a határon túli kapcsolatokat. Az aradi fotós kollégáikkal például már 17 éve együttműködünk, és a váradi fényvágókkal való együttműködésünket is hosszú távra tervezzük” – közölte.

 

A vernisszázson közreműködtek a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjai, akiket Nagy Viola, Lupse Anita és Ichim Beáta tanárok készítettek fel. A tárlat tíz napon keresztül tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában