Kollégiumi gyűlés

2022.09.28. 13:51

Intézményvezetők tanácskoztak

E havi úgynevezett kollégiumi gyűlését tartotta szerda délelőtt a prefektúra a megyeháza dísztermében. A napirendi pontok közt ezúttal három közintézmény képviselőinek a beszámolója szerepelt.

Ciucur Losonczi Antonius

A megjelenteket Dumitru Țiplea prefektus köszöntötte. Elsőként Remus Moțoc intézményvezető számolt be a Bihar Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság tavalyi évre vonatkozó tevékenységéről. Egyebek mellett megtudtuk tőle, hogy közel 40 millió lejes büdzsé állt a rendelkezésükre, melyekből a bérkiadások 13,4 millió lejt, a javakkal és szolgáltatásokkal járó költségek közel 18 millió lejt, a vissza nem terítendő támogatások önrészei 1,8 millió lejt, az egyéb kiadások pedig 736 millió lejt tettek ki. Túlteljesítve az eredeti célkitűzésüket, az évet 2,6 millió lejes nyereséggel zárták, ez az összeg laboratóriumi vizsgálatokból – 974 ezer lej, engedélyeztetési díjakból és illetékekből – 671 ezer lej, valamint hivatalos ellenőrző akciókból – 1 millió lej gyűlt össze. Amúgy 117 munkavállaló dolgozik a hivatalban, 88 közalkalmazott és 25 olyan alkalmazott, akivel szerződéses a jogviszony. 72 akkreditált módszert használnak az állategészségüggyel és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tevékenységeik során. Közel 16 ezer mintát vettek, hogy ellenőrizzék, nincs-e trichinellával fertőzött hús. 18.536 laboratóriumi tesztet végeztek élelmiszereken, 14.789 mikrobiológiait és 3747 fizikai-kémiait. Odafigyeltek a sertéspestis-járvány felszámolására is, hangzott el többek között.

Danielă Rahotă, a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatója arról beszélt, hogyan terjed a parlagfű, mit kell tenni ennek megakadályozása érdekében, milyen egészségügyi következményei vannak, ha a közelünkben ilyen növény él.

Marius Orbai, a Környezetvédelmi Őrség jogtanácsosa ismertette, hogy 2022. január 1. és szeptember 26. közt milyen akciókat hajtottak végre. Többek közt elhangzott, hogy a tárgyidőszakban 946 alkalommal ellenőriztek és 1127 intézkedést rendeltek el szabálytalanságok vagy törvénysértések miatt. Ugyanakkor 192 bírságot is kiróttak, 3,1 millió lej értékben, és 12 feljelentést tettek a büntetőhatóságoknál. Ellenőriztek 419 szállítmányt is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában