Új tanév

2022.09.02. 11:00

Hat kilencedik osztály kezdi meg a tanévet a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban

Az új tanévre való felkészülés már a végénél tart a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban. A 2022/2023-as tanévet körülbelül 750 diákkal kezdik el, még zajlanak az átiratkozások. A felújításokról, új osztályokról és vezetőségbeli változásokról az iskola igazgatónője, Vad Márta számolt be szerkesztőségünknek csütörtökön.

Fotó: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

A tanintézményben tett látogatás során ezúttal nem volt megtekinthető az egész iskola, ugyanis már július eleje óta zajlanak az átfogó, teljeskörű felújítások. Mint az igazgatónő elmondta, az internátus felújítása hamarosan véget ér, azt a részt teljesen korszerűsítik, s nagyjából egy hét múlva kész is lesz. Folyamatban van a fűtéshálózat, az elektromos- és vízhálózat, szennyvízcsatorna korszerűsítése, illetve a kor követelményeinek megfelelően szeretnék az iskolát belülről ellátni, tehát füstjelzőket, kamerákat, internetrendszert szerelnek be. A bentlakásos diákok addig online oktatásban vesznek részt. Az iskola egy másik részének a felújítása is zajlik éppen, hamarosan hivatalosan át lesz adva minden korszerűsített rész. Vad Márta hozzátette, hogy a teljeskörű renoválás körülbelül két évet vesz igénybe, a korszerűsítés során azonban figyelembe veszik, hogy műemléképületről van szó, így vannak olyan részek, ahol restaurációt végeznek, például egy-egy ajtón, ablakon, korláton stb. A nyári hónapokban ezúttal nem végeztek nagyobb munkálatokat az osztálytermekben, ugyanis szépen lassan felújítanak mindent. A felújított részeket, illetve felújítás alatti részeket egyelőre nem lehetett megtekinteni. 

Fotós: Alexandru Nițescu

A vezetőséget és tanári kart illetően történt változás: Ciubotariu Éva volt aligazgatónő nyugdíjba vonult, szerdáig Antonie Csilla tanárnő volt az aligazgatónő az iskolában, csütörtökön már Buna Boglárka tanárnő vette át a helyét. Buna Boglárka versenyvizsgázott a helyért és négy évig ő fogja betölteni az igazgatóhelyettesi posztot. Ciubotariu Éva kémiatanárnő helyére Aszalós Ágnes kerül, aki kémia-biológia tanárnő és egyébként az iskola volt diákja.

Osztályok

A tanévet tehát körülbelül 750 diákkal kezdik meg. Idén is két ötödik osztály indul, intenzív angol nyelvű oktatással. Ami a kilencedik osztályokat érinti, idén ismét hat osztály indul. A megszokott öt osztály mellett (matematika-informatika intenzív informatika, matematika-informatika intenzív angol, biológia-kémia, biológia-kémia intenzív angol és filológia intenzív angol) idén indul a képző osztály is. A képző osztályon belül két tagozat fog működni, az egyik óvodapedagógus, a másik pedig a bölcsődepedagógus. Mindegyik osztály teljes létszámmal indul, a legkisebb bejutási átlag 7-es volt. A 10-12. évfolyamok 5-5 osztállyal indulnak. Az igazgatónő a félreértések elkerülése végett elmondta, hogy az iskola két évvel ezelőtt engedélyeztette ezen osztályok elindítását, tehát ez nem más tanintézményből áthelyezett osztály, hanem teljesen az iskolán belül működik a képző osztály egyedüliként Bihar megyében.

Fotós: Alexandru Nițescu

Az új tanévbeosztást tekintve az igazgatónő elmondta, hogy véleménye szerint nem okoz gondot, nem befolyásolja az értékelést, csupán máskor van tanítási időszak és máskor van szünet. A szeptember eleji iskolakezdés azonban sietséget és néhány nehézséget vont maga után, tette hozzá, azonban ezeket is sikerült áthidalni. 

Éppen látogatásunk során érkezett a jó hír: az idei érettségizők (nappali tagozaton) átmenő aránya 95,48 százalékos. Az iskola 250 éves évfordulójához kapcsolódó programok még nem értek véget, tette hozzá az iskola vezetője, ugyanis idén évkönyvet is kiadnak. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában