Koncertajánló

2022.09.28. 10:00

Grieg és Rahmanyinov csütörtökön a filharmóniában

Fotós: Alexandru Nițescu

Tóth Gábor

Edvard Grieg a-moll zongoraversenye (op. 16, 1868) és Szergej Rahmanyinov II., e-moll szimfóniája (op. 27, 1907) lesz műsoron a nagyváradi filharmónia szeptember 29-én, csütörtökön 19 órakor, az Enescu-Bartók teremben kezdődő hangversenyén. Vezényel Romeo Rîmbu, a zeneintézmény állandó karmestere, a meghívott szólista Horia Mihail zongoraművész.

Az évad harmadik műsorával jelentkezik a filharmónia, mely úgy tűnik mostanság nem sokat ad rá, hogy kerülje a gyakori önismétlést: Grieg zongoraversenyét alig néhány hónapja, április 28-án hallhattuk itt, szintén Romeo Rîmbu vezényletével, igaz, egy bécsi szólista, Gottlieb Wallisch közreműködésével. Most Horia Mihail a meghívott zongoraművész, aki tavaly novemberben, a rosszemlékű zöldigazolványos és harmad teremkapacitásos korlátozásos időszakban játszott utoljára itt, akkor Beethoven 2. zongoraversenyt. Horia Mihail mondhatni pályája kezdete óta hűséges visszatérő vendég mifelénk, aki az Egyesült Államokban (Illinois-i egyetem, Boston) végzett tanulmányai után telepedett haza Romániába, mindazonáltal világjáró koncertező művész maradt. Főállásban a bukaresti Román Rádió Zenekarainak, illetve a Brassói Filharmóniának szólistája. Kiváló, markáns, stabil hangszerjátékáról és igazán emberi, szimpatikus művészi megközelítéseiről jól ismerjük már, a Grieg-zongoraversenyt 2017 szeptemberében játszotta itt legutóbb, szintén Romeo Rîmbu karmester vezényletével.

Rahmanyinovról már szinte elcsépelt történet, hogy fiatalkori I. szimfóniája megbukott, de nem a szerző és műve okán, hanem a karmestere, Glazunov emberi és szakmai mulasztásai miatt. Tény, hogy valamiért máig inkább Rahmanyinov II. szimfóniáját kedvelik a dirigensek, talán azért, mert érthetőbbnek, megértethetőbbnek, romantikusan megközelíthetőbbnek és kivitelezhetőbbnek találják. Rahmanyinov határtalan horizontja, szélességei és távlatai: akár Oroszország térképe a földgömbön. De még mélységein is túl, szövevényesen elmés a szimfónia motivikus építkezésének teljes összefüggésrendszere is, ami jó tálalásban legalább annyira izgalmas, mint az érzelmileg első hallásra elvarázsoló nagy felületei. Több karmester is megpróbálkozott már a mű kivitelezésének nagy feladatával itt a filharmóniában az elmúlt években, köztük legutóbb három éve a magyarországi Horváth Gábor, előtte a brit Timothy Redmond, még korábban a spanyol Alfonso Saura, nyolc éve pedig épp Romeo Rîmbu. Kivétel volt viszont Alpaslan Ertüngealp, aki bizony az I. szimfóniával jött ide néhány éve, olyannyira, hogy Váradon ezzel mutatkozott be, és még sokat is hívták utána ide zenekart építeni. Időben közelebbiekhez visszatérve, a filharmónia mindenesetre a múlt héthez képest – Csajkovszkij igen „munkásra” sikerült IV. szimfóniája után – most még nagyobbat készül lépni gyors egymásutánban az orosz későromantika modern örökségének bonyolultan összetett motivikus nagyzenekari bugyraiba Rahmanyinov II. szimfóniájával.

Jegyek, információk: bilete.ro, filarmonicaoradea.ro; napi aktualitások: facebook.com/filarmonicaoradea.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában