Megszavazták

2022.09.29. 16:46

Bekerültek az iskolahálózatba a magyar tanintézmények

A csütörtöki nagyváradi tanácsülésen tettek pontot az önkormányzati képviselők a több hónapja húzódó vitára, amelynek nyomán megnyugtatóan rendeződött a helyi magyar tannyelvű bölcsődék, valamint a Nicolae Bălcescu Általános Iskola magyar tannyelvű osztályainak az ügye.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A helyi tanács egyrészt megszavazta azt, hogy az önkormányzat kössön haszonbérleti szerződést arra a Sulyok István 9. szám alatti ingatlanra, melyben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által alapított Csillagocska bölcsőde működik két csoporttal. Ezekben összesen negyven tíz hónap és három év közötti gyerek tanul. Az átvétel azt jelenti, hogy az ingatlan bekerül a város iskolahálózatába, a bölcsőde dolgozóinak bérét pedig az állam fizeti. A helyi tanács megszavazta az iskolahálózatot is, ebben szerepelnek immár a korábban oda be nem vezetett ingatlanok, melyekben magyar tannyelvű oktatás folyik: a református bölcsőde mellett a Traian Lalescu utca 21. szám alatti ingatlan, melyben a római katolikus egyház működtet óvodát és bölcsődét, valamint az Orsolya óvoda Nojoridului út 27. szám alatti ingatlana is, amelyben szintén bölcsőde működik. És végezetül bekerült a hálózatba a Szacsvay Imre (A. I. Cuza) utca 4A szám alatti ingatlan is, amelyben a Nicolae Bălcesu Általános Iskola magyar tannyelvű osztályai működnek.

Mint azt korábban megírtuk, a római katolikus és a református egyház által Váradon működtetett bölcsődéket a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal mindeddig a vonatkozó törvény félreértelmezése miatt nem vezette be az iskolahálózatba. A Tanügyminisztériumnak kellett tisztáznia azt, hogy az önkormányzat nem szólhat bele abba, hogy egy-egy tanintézmény milyen struktúrákkal és osztályokkal rendelkezik, a különböző oktatási formák és szintek engedélyeztetése ugyanis a minisztérium, nem pedig az önkormányzat hatáskörébe tartozik. A bölcsőde épületének átvételére ezt követően kerülhetett sor. A Bălcescu iskola magyar tagozatos osztályainak ügye egy etnikai célzatú politikai botrány tárgya volt: az iskolát és a Szacsvay utcai ingatlan tulajdonosát, a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet azzal vádolta meg a Tanügyminisztérium vizsgálóbizottsága és a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, hogy szegregálják a román tanulókat. Miután az egyházkerület beleegyezett abba, hogy a Szacsvay utcai ingatlanban román tannyelvű osztályok is működhessenek, elhárult az akadály a magyar tagozatok átköltöztetése elől, és az említett ingatlan is bekerülhetett az iskolahálózatba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában