Új tanév

2022.09.05. 13:47

Ártatlan áldozatok a bălcescusok

A helyi sajtó kiemelt figyelme közepette nyitották meg hétfőn délelőtt a tanévet a nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános Iskolában, mely etnikai feszültség keltésére alkalmas botrány áldozata lett az elmúlt napokban.

Fotó: Pap István

Pap István

Nem elegendő az Erou Marius Cosma utcai főépület a Nicolae Bălcescu Általános Iskola számára, égető szüksége lenne a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) által ingyenesen felajánlott Szacsvay (Cuza Vodă) utcai ingatlanra is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy hétfőn reggel több száz diákból, valamint a szüleikből, rokonaikból, ismerőseikből és a tanári kar tagjaiból álló valóságos tömeg gyűlt össze az iskola udvarán. A megnyitón furcsán, sőt, mondhatni cinikusan hatott a Bihar Megyei Főtanfelügyelőség emberi értékekről szóló és a szülőknek partnerséget felajánló üzenetének felolvasása, hiszen éppen a megyei főtanfelügyelőség vádolta meg szegregációval néhány nappal ezelőtt a Bălcescu iskolát, holott egy évvel ezelőtt még támogatta azt a megoldást, hogy a tanintézmény magyar tagozatos diákjai beköltözzenek a Szacsvay utcai épületbe. Monica Costa iskolaigazgató a tanévkezdéskor szokásos buzdító beszédet tartott, nem térve ki az iskolát érintő ügyre, de megtette ezt helyette Rácz Beáta aligazgató, aki magyar nyelven elmondott beszédében biztosította a szülőket afelől, hogy az iskola minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a gyerekek számára megfelelő körülményeket biztosítsanak a tanulásra. „Sok erőt és türelmet kívánok a kollégáimnak is, és köszönöm szépen az eddigi kitartásukat!” – fogalmazott az aligazgató.

Fotós: Pap István

Ártatlanul elítélve

Kemény szavakkal bírálta a tanintézményt nehéz helyzetbe sodró felelősöket Ramona Moraru, az iskola szülőbizottságának az elnöke, aki a Bălcescuba járó gyerekek szüleit Franz Kafka A per című híres regényének főhőséhez, Josef K.-hoz hasonlította, akit ide-oda ugráltattak mindenféle intézményhez, hogy aztán végül ártatlanul halálra ítéljék. Hangsúlyozta, hogy két évnyi világjárvány, illetve tíz évnyi megoldáskeresés után a szülők megdöbbenésére szegregáció vádjával kezdik az új tanévet. Mint mondta, minden szépnek tűnt augusztus 29-ig, amikor váratlanul egy tanügyminisztériumi ellenőrzés kezdődött az iskolában. „Aztán a tanfelügyelőségtől habozás nélkül jött egy értesítés – tehát nem a Tanügyminisztérium ellenőrzésének a jegyzőkönyve –, hogy az iskolánkban olyan feltételeket teremtenek, ami szegregációhoz vezet” – háborgott a szülőbizottság elnöke. Végezetül kifejezte reményét, hogy a feleknek még a hétfői nap folyamán sikerül megegyezniük abban, hogy az iskola használhassa a Szacsvay utcai ingatlant, és ezáltal sikerül minden osztálynak reggeli program szerint működnie. Alina Deliman, az iskola oktatási tanácsadója egy perces néma főhajtásra szólította fel a jelenlevőket a „klinikai halálban lévő iskolai programért”. Ő is kifejezte reményét, hogy az illetékeseknek sikerül elintézni azt, hogy már másnaptól, keddtől használható legyen a Szacsvay utcai épület.

Fotós: Pap István

A tanévnyitón nem történt semmilyen incidens, noha a szülők korábban tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha nem sikerül megoldani azt, hogy minden diák reggeli program szerint járjon iskolába. Az elégedetlenséget a tanári kar azzal fejezte ki, hogy a tanárok feketébe voltak öltözve, több szülő pedig fehér karszalagot, vagy fehér nyakkendőt hordott. Monica Costa igazgató a tanévnyitó után nyilatkozott a sajtó munkatársainak, de kitérő választ adott arra a kérdésünkre, hogy mi a véleménye a tanfelügyelőség pálfordulásáról. Egy másik újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy ebben a tanévben már nem lehet másik épületet találni a Szacsvay utcai ingatlan helyett, ugyanis nincs másik olyan helyszín, amelyik rendelkezne a Közoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIP) jóváhagyásával, míg a reformátusok által felajánlott ingatlanra maga a Bălcescu iskola szerezte meg májusban az ARACIP jóváhagyását. Az igazgató végül kifejtette, hogy sem a diákoknak, sem a szülőknek, sem a tanároknak nem jó az, hogy délutáni oktatásba kényszerítenek osztályokat, megérti és jogosnak tartja az elégedetlenkedést emiatt, de a jelenlegi körülmények között az iskola nem tehet mást, mint hogy az osztályok egy részét délutáni váltásban működtesse.

Fotós: Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában