Csokonai Fórum

2022.08.26. 10:59

Új színházi teret adtak át Debrecenben

Ciucur Losonczi Antonius

Átadásra került kedden este Debrecenben a határ menti pályázatból kialakított Csokonai Fórum, az a színházi tér, amely társpályázata volt a nagyváradi Szigligeti Színház színpada megújításának. A projekt több évvel ezelőtt indult, és immár első stratégiai pályázatként zárul a nyolc román–magyar megyeközi együttműködés eredményeként. A keddi eseményen egyébként a házigazda, Papp László debreceni polgármester említette azokat a szereplőket, akik a partnerségen keresztül lehetővé tették a nagyszabású beruházást, így az akkor RMDSZ vezetésű megyei önkormányzatot. Mint mondta, nélkülük ennek a beruházásnak nem lehetne ma örülni. A rendezvényre külön meghívást kaptak az akkori partnerek közül Biró Rozália és Szabó Ödön parlamenti képviselők, Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház igazgatója és Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács egykori elnöke.

Megnyílt a Csokonai Fórum, Debrecen legújabb színházi komplexuma
Fotós: Czeglédi Zsolt

Az új színházat Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus püspöke, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája áldották meg. Az ünnepi beszédek sorát a város polgármestere nyitotta. Papp László történelminek nevezte az átadás napját, mivel „megnyitottuk a debreceni és egyben a magyar kultúra legújabb szentélyét. A Csokonai Nemzeti Színház mellett mostantól a Csokonai Fórum is édes anyanyelvünk őrzője lesz. Legyen ez a teátrum kapocs határon innen és túl élő magyarok számára, valamint szolgálja az egyetemes kultúra ügyét” – fogalmazott.

PAPP László
Papp László polgármester (Fidesz-KDNP) a Csokonai Fórum megnyitó ünnepségén. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A rendezvénynek rangos díszvendége is volt Novák Katalin magyar köztársasági elnök személyében. Beszédében jelezte, hogy 44 éve építettek utoljára új színházépületet vidéken, így a Csokonai Fórum megnyitása kivételes alkalom. „A kultúra az életből sarjad, a kultúrából pedig élet lesz. A kultúrának sem állhat útjába sem a háború, sem a járvány, sem a nehéz gazdasági helyzet. A kultúra él és életet ad. Értelmet a mindennapoknak” – mondta többek között Novák Katalin. 

NOVÁK Katalin
Novák Katalin magyar köztársasági elnök
Fotós: Czeglédi Zsolt

Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő elmondása szerint kivételesen jó látni azt, hogy miként lesz ötletből valóság. „Egy városnak a kultúrára nem teherként kell tekintenie, hanem egyfajta minőségi mérceként. A pályázat megszületésében szükség volt arra a jó partnerségre, amit az RMDSZ hozott létre a két város, intézmények között, és amely mind a mai napig jó alapja például a Festum Varadinum ünnepünknek is” – fejtette ki.

Kósa Lajos, Debrecen korábbi polgármestere örömének adott hangot, hogy a több mint tíz éve elindított térátalakítás révbe ért, és a vállalhatatlan városrész helyére előbb egy modern bevásárlóközpont, ezzel a beruházással pedig egy modern kulturális tér épült.

Debrecen legújabb színházi komplexumának a megnyitó ünnepségén Szabó Magda Für Elise című művének bemutatóját láthatta a közönség Ráckevei Anna rendezésében.

RÁCKEVEI Anna; SZABÓ Magda
Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában