Beruházás

2022.08.11. 18:00

Új kataszter készül Bihar községben

Illusztráció

Aláírták a napokban az Országos Kataszteri és Telekkönyvi Hivatal és a Total Bussines Land cég között azt a szerződést, amely többek között lehetővé teszi Bihar község új kataszterének elkészítését és nem jár semmiféle költséggel a polgárok részéről. Szilágyi Zoltán polgármester azt nyilatkozta: ez annak köszönhető, hogy Bihar község is bekerült annak a 660 önkormányzatnak a sorába, melyek ingyenesen, az európai uniós források igénybevételével valósíthatják meg ezt a beruházást.

„Az új kataszteri nyilvántartás és telekkönyv elkészítése számos okból is rendkívül fontos. Ez képezi az alapját minden építkezési engedély kibocsájtásának, ingatlannal kapcsolatos egyéb ügyletek lebonyolításának, az infrastruktúra fejlesztésének, vagy akár komolyabb pályázatok elindításának. Ezért kérjük községünk lakosait, hogy az elkövetkezőkben támogassák az ezzel kapcsolatos ügymenetek lebonyolítását”, fogalmazott az elöljáró.

A község 6299 hektáros összterületének telekezése és bevezetése az országos kataszteri programba körülbelül 24 hónapot fog igénybe venni. Első szakaszában a lakosság tájékoztatása zajlik az ezzel kapcsolatos tudnivalókról, majd ezt követően kerül sor a legfontosabb részre, a konkrét mérések elvégzésére, melyhez elengedhetetlen a civil közreműködés. Ezt követően a tulajdonjogot igazoló eredeti okmányokat gyűjtik be: tulajdonlap, örökösödési okirat, adás-vételi szerződés stb. „Amennyiben szükséges, a hagyatéki eljárást gyorsított módon és ingyenesen le tudják majd bonyolítani. Mindezek után a műszaki dokumentáció nyilvánossá tételére kerül sor, amit indokolt esetben, megadott határidőn belül, meg is lehet óvni. Végső lépésként megnyitják az új telekkönyveket és ezek kivonatát átadják az erre jogosultaknak. Bízunk benne, hogy együttesen képesek leszünk ezt a folyamatot a vállalt határidőn belül sikerre vinni”, közölte Szilágyi Zoltán polgármester.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában