Tudnivalók

2022.08.11. 17:00

Támogatás hátrányos helyzetű édesanyáknak

Fotó: Alexandru Nițescu

Kétezer lejes támogatásban részesülnek a hátrányos helyzetben levő édesanyák és újszülöttjeik. A kártyaalapú szociális utalványokat a hátrányos helyzetűek megsegítését célzó operatív program (POAD) keretén belül uniós alapokból finanszírozzák, és az élelmiszerek, pelenkák, ruházat, illetve az édesanya és a baba számára szükséges tisztálkodási és gyógyászati cikkek árát fedezi. A Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatósága (DASO) szolgáltatásai által beazonosítja, ellenőrzi, illetve létrehozza a leghátrányosabb helyzetben levő édesanyák-újszülöttek listáját. A 113/2022 számú sürgősségi kormányrendelet értelmében az utalványt azok az édesanyák kérvényezhetik, akik 2022-ben szültek, a kérvényt a gyermek születését követő 3 hónapon belül lehet benyújtani. A támogatásra jogosultak: azok az édesanyák, akik a polgármester írásos rendelkezése alapján jogosultak a garantált jövedelemminimumra az erről szóló 416/2001-es számú törvény, illetve annak utólagos kiegészítése és módosításai alapján; a 277/2010-es számú törvény alapján családtámogatási kedvezményben részesülő édesanyák; a fogyatékossággal élő anyák; az átmenetileg kritikus élethelyzetbe került anyák, illetve családon belüli erőszak áldozatai, eltartott személyek és/vagy különösen veszélyeztetett helyzetben lévő anyák; a személyazonossági okmányokkal nem rendelkező anyák; a kiskorú anyák; az ukrajnai fegyveres konfliktus elől elmenekült édesanyák.

A fenti kategóriába tartozó, illetve a nagyváradi lakcímmel rendelkező, valamint a Nagyváradon élő (személyi igazolvánnyal nem rendelkező édesanyák esetében) édesanyáknak és újszülötteknek járó utalványok kérvénye benyújtható a Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatóságának (DASO) Teleki (Primăriei) utca 42. szám alatti székhelyén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában