Napirendi pontok

2022.08.17. 10:00

Rendkívüli tanácsülést tartottak

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Úgynevezett azonnali rendkívüli tanácsülést tartott kedd délután az online térben a nagyváradi önkormányzat képviselő-testülete. Négy határozati javaslat szerepelt a napirendi pontok közt. Az első a közvilágítás-infrastruktúra energiahatékonyságának növelését célzó projekt elfogadására vonatkozott, illetve egy ezzel kapcsolatos finanszírozási kérvény benyújtására. Florin Birta polgármester kifejtette, hogy a Környezetvédelmi Alapnál szeretnének pályázni, ugyanis valamennyi romániai municípium számára félre lett téve 6 millió lej. A váradi projekt becsült értéke 7 millió lej, melynek keretében a régi világítóeszközöket le akarják cserélni energiatakarékos LED-es égőkre a megyeszékhely főbb közlekedési útvonalán, például a Borsi és a Kolozsvári, illetve a Szentmárton felé vezető úton. Az elszámolható költség 6 millió lej, a városnak tehát 1 millió lej értékű önrésszel kell hozzájárulnia a befektetéshez, magyarázta az elöljáró. Az előterjesztés egyhangúan átment.

A második, szintén elfogadott tervezet a városi kórház energiahatékonyságának növelését célzó befektetés adatainak, illetve elnevezéseinek aktualizálását tartalmazta, amire azért van szükség, mivel mint ismeretes, a városi kórháznak megszűnt a jogi önállósága, és a megyei kórház részlegeként működik egy ideje.

A liberális frakció igennel szavazott, az RMDSZ azonban tartózkodott, a PSD pedig ellene szavazott annak az abszolút többséget feltételező előterjesztésnek, hogy vonják vissza a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) kezelési jogát a váradszőllősi piac javaira, és ezek köztulajdonból kerüljenek át a város magántulajdonába. Florin Birta jelezte, hogy kidolgoztak egy megvalósíthatósági tanulmányt egy parkolóház építésére a tárgyalt területen. Ugyanakkor tárgyalások folynak arról, hogy ezt koncesszióba adják egy magánbefektetőnek, hogy aztán az építkezés befejezése után a város kezelje a parkolót, de a koncesszióba adás tenderéről nem most, hanem csak a következő tanácsülésen fognak majd szavazni.

A negyedik napirendi pont azt tartalmazta, hogy változtassák meg a CAO 1910 sportklub egyesület statútumát – ehhez egyszerű többségre volt szükség, a PSD és a PNL igennel szavazott, míg az RMDSZ tartózkodott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában