Felújítás

2022.08.11. 08:23

Leverték az Ullmann palota csempéit

A szükséges engedélyek nélkül kezdtek hozzá a nagyváradi Ullmann palota homlokzatfelújítási munkálataihoz, a dolgozók leverték az épület földszinti homlokzatán levő jellegzetes kék csempék egy részét.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal megbízásából egy csapat munkás a hét elején kezdte el az impozáns műemlék, az Ullmann palota homlokzatának felújítását. Az első lépések közé tartozott a földszinten található zománcozott csempék leverése, viszont az önkormányzatnak nem volt meg a szükséges engedélye a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóságtól. A munkálatok az építkezési engedély megszerzéséhez szükséges műszaki dokumentáció feltételeinek betartása nélkül kezdődtek meg. Ez kikötötte, hogy részletes projektet kell benyújtani, de ez nem történt meg. Egy bejelentést követően a kulturális igazgatóság emberei hétfőn a helyszínen leállították a munkálatokat, amelynek megbízóját, vagyis a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalt 5000 lejes bírsággal büntették. A munkálatok felfüggesztéséig a dolgozók leverték az épület földszintjén található zománcozott csempék egy részét, amelyek többsége eltört, ezért kétséges, hogy azokat vissza lehetne tenni eredeti helyükre. A leszedett csempék egy része eredeti volt, még az ingatlan épülésekor kerültek fel, ezeket nem lett volna szabad eltávolítani, hanem helyben restaurálni, vélekednek a szakemberek.

Reagálás

A felújítás folytatásához az önkormányzat be kell fejezze a szükséges dokumentáció összeállítását, amit a kulturális igazgatóságnak kell jóváhagynia. Az önkormányzat is reagált az ügyben. A Bihoreanul hetilapnak eljuttatott nyilatkozat szerint az Ullmann palota felújítási munkálataira 2022. április 19-én adták ki az építkezési engedélyt a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság által még 2018-ban megadott jóváhagyás alapján. Kiemelték, hogy az épület zománcburkolatának helyreállítási munkálatai szerepelnek a műszaki dokumentációban is. A nagyváradi önkormányzat 2019-ben már kötött kivitelezési szerződést a palota felújítására, de azt később felbontották, az új tendert 2021-ben írták ki, amelyre egy ajánlat érkezett az Eurans, a Samgec és a Sesam Protect cégekből álló konzorciumtól.

Az Ullmann palota Löbl Ferenc tervei alapján épült fel 1913-ban, és egyike a város számos értékes szecessziós stílusú műemlék épületeinek. Az impozáns, szimmetrikus és szép arányú épület magas, kék csempével burkolt földszintet és három lakószintet foglal magába.

Forrás: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában