Programajánló

2022.08.17. 11:58

IV. Siteri Szent István-napi zenei ünnepség

2018-ban a Siteri Református Egyházközség és a Partiumi Magyar Művelődési Céh közösen arra vállalkozott, hogy minden évben Szent István napján zenei ünnepséget szervez a siteri Árpád-kori templomban.

Idén, augusztus 20-án, szombaton este 6 órától, „Mondj szívem dalt…” címmel, Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes koncertje lesz hallható a siteri templom falai között. Az ünnepi műsorban felcsendülnek a legősibb hitet szolgáló népdalaink, legszebb himnuszaink, zsoltáraink és imádságaink. Különleges hangsúlyt kapnak a Szent Istvánról szóló népénekek és az aratódalok. A magyar nyelvű egyházi ének valójában hungaricum, mert ebbe a műfajba egyedülálló módon épültek be a magyar népi motívumok, dallamok.

Ezt követően, 7 órától az érdeklődők az Élesdi Művésztelep alkotóinak munkáit tekinthetik meg. Az Élesdi Művésztelepet 1997-ben alapították az akkor másodéves hallgatók a Magyar Képzőművészeti Egyetemről a romániai Bihar megyében, Élesden. Így maga a művésztelep immáron átlépte a negyed évszázadot, az idei volt a 26. alkalom. A művésztelep tagjai az eltelt évtizedek alatt részben kicserélődtek, néhányan elmaradtak, és újabb művészek jöttek helyettük, de a lényeg nem változott: azóta is minden nyáron egy hónapot a Nagyváradtól 38 kilométerre elhelyezkedő városkában töltenek, együtt dolgozva. A művésztelep alkotói attitűdjeinek különbözősége ellenére is egyértelmű, hogy a művésztelep tényleges fizikai helyszíne egyfajta közös mentális térként működik az itt alkotók számára. A művészek szubjektív alkotói világa Élesden közös hellyé válik, ahonnan lehetőségük nyílik egymás világaiba betekinteni. Több kiállítás és jubileumi kiállítás jelzi a kortárs képzőművészeti jelenlétüket, így olyan rangos helyszíneken is megjelentek, mint a Budapesti Ernst Múzeumban és a Műcsarnok vagy a debreceni MODEM. A siteri kiállítás anyaga abban az értelemben speciális, hogy mindegyik mű ugyanolyan méretű vászonra készült (95x95cm) és egy emlékkiállítás részét képezték (Bodoni István emlékére, aki a kezdetektől 2016-ig, hirtelen bekövetkezett haláláig volt elkötelezett támogatója, híve és működtetője a művésztelepnek).

Az ünnepséget a Balázs Elemér Group „Király a jazzben” című szabadtéri produkciója zárja, közreműködnek Andrejszki Judit és Mizsei Zoltán előadóművészek. A koncert alapját képezik a Szent László király tiszteletére írt zenetörténeti emlékeink, a lovagkirály szentté avatása, 1192 és a 20. század eleje között keletkezett legértékesebb liturgikus, és népi énekek. A projekt újszerűsége leginkább abban rejlik, hogy átmenekíti régi korok zenei értékeit egy új hangzásvilág által a mai kor emberéhez.

A Yanka Winery jóvoltából felállított borsátor mellett a koncertet követően finomságok várják a vendégeket.

A belépőjegy ára jelképesen 20 lej. Adományokat a következő évi zenei ünnepség szervezésére köszönettel elfogadnak a szervezők.

A mostani alkalomra a szervezők buszjáratot biztosítanak Nagyváradról, mely a vasútállomástól 17 órakor indul. Egy oda-vissza út jegy ára 20 lejbe kerül. Jelentkezni lehet a +40740133013 telefonszámon.

Az esemény kiemelt támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Nemzeti Kulturális Alap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában