Sajtótájékoztató

2022.08.05. 08:00

Csomortányi: Abban vagyunk érdekeltek, hogy valóban létezzen a román–magyar párbeszéd

Három aktuális témát is érintett Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatója során.

Pikó Stefánia

A napirendi pontok között szerepelt a közvélemény reakciója a román kormány adóbevétel-emelési elképzeléseivel kapcsolatban, a megyei tanács tervei és annak akadályai a megépítendő váradi körgyűrű kapcsán, ugyanakkor szó esett Markó Béla Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszéde kapcsán a román sajtóban tett nyilatkozatairól is.

Csomortányi elsőként arra a módosításra tért rá, amely szerint augusztus elsejétől a részmunkaidős alkalmazások esetében a munkáltatóknak annyi járulékot kell befizetniük, mint amennyit a nyolc órás alkalmazott esetében fizetnek. Ezt a kormány azzal indokolja, hogy sokan visszaéltek a részmunkaidős alkalmazás lehetőségével, tehát annak ellenére, hogy papíron úgy szerepelt, hogy négy vagy két órát dolgozik az illető, és ennek megfelelően kap fizetést, valójában 8 órás munkaidővel dolgozott, és ennek megfelelő fizetést is kapott, a munkáltató azonban kevesebb adót fizetett be. „Lehetséges, hogy voltak ilyenek, de attól még ez az elképzelés felháborító, hiszen minden munkavállalót és munkáltatót csalóként kezel. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik semmiképp sem tudnak 8 órás munkát vállalni?” – fogalmazott a Néppárt elnöke példaként említve a fiatal kismamákat. Hozzátette, ennek a döntésnek máris érzékelhető a negatív hatása, hiszen ezrével bontják fel a két, négy órára szóló szerződéseket. Történik ez abban az országban, ahol a nyugdíj minimum és a speciális nyugdíjak között ötvenszeres különbség van. „Ha spórolni kell, itt kellene kezdeni” – mutatott rá. Ugyanakkor szerinte a kormány nem hajlandó tudomást venni az üzemanyagárak égető problémájáról: „az ötven banis támogatás, ami most létezik, nevetséges”.

A terelőút

A nagyváradi agglomerációt, metropoliszövezetet elkerülő körgyűrű kapcsán Csomortányi elmondta, hogy az erre vonatkozó tervek a Bihar Megyei Tanács országos szinten egyedi, integrált projekt-csomagjának a része, melynek minden egyes terve folyamatban van, és mind fontos infrastrukturális fejlesztéseket céloz meg. Az Anghel Saligny-program az említett körgyűrű megépítését, amely ennek a csomagnak a legjelentősebb projektje, 201 millió lejjel támogatja, ami körülbelül 40 millió euró. „A megyei tanács legutóbbi gyűlésén ennek a projektnek a megvalósítását másodjára akasztották meg, mert a projekthez tartozó kisajátítások – inkább területvásárlások – miatt szükség van kétharmados döntésre, ez pedig nem születik meg, mert a teljes PSD és RMDSZ folyton leszavazza az előterjesztést. Teszik ezt úgy, hogy képmutató módon a lakosság érdekeire hivatkoznak, pedig a lakosság érdeke az lenne, hogy minél előbb megépüljön ez az elkerülő út, hiszen számtalan balesetet, akár halálos balesetet is el lehetne kerülni” – mondta.

A Néppárt elnöke szerint a PSD és az RMDSZ valójában nem a lakosság érdekeit tartja szem előtt és nem a kisajátítások miatt ellenkezik, hanem méltatlan politikai játszmát folytatva azt akarja elérni, hogy a mandátum sikertelen legyen, és ez és az ehhez hasonló projektek ne valósuljanak meg. „Külön felháborító, hogy az RMDSZ frakcióvezetője, Borsi Lóránt, azt hozta fel érvként, hogy a városnak a már megépült körgyűrűje sem teljes, mert a Hegyközön át tervezett eredeti szakasz még nem is épült meg. Ez azért felháborító és képmutató, mert, ha valakinek eszébe jutna a Hegyközben utat építeni, Borsi Lóránt lenne az első, aki tiltakozna az abban az esetben felmerülő területvásárlások, kisajátítások ellen.” – fogalmazott Csomortányi.

Hozzátette, arra szeretné felhívni a polgárok figyelmét, hogy ne dőljenek be az efféle kommunikációs játszmáknak, mert az említett két párt nem a lakosság érdekeit tartja szem előtt. Az előző négy évben a PSD és az RMDSZ vezette a megyét, lett volna alkalmuk bizonyítani, hogy milyen jó gazdái a megyének. A Néppárt elnöke megjegyezte, hogy Borsi Lóránt párhuzamba hozta a váradi terelőút ügyét a Belényest elkerülő út tárkányi szakaszának ügyével. „Itt érdemes azt tisztázni, hogy sem az előző négy évben, sem azelőtt, mert az egy több mint tíz éves projekt, a létező lakossági panaszok ellenére egy lépést sem tett azért, hogy megváltoztassa a belényesi terelőút nyomvonalát. (…) Amikor a nyomvonalon már nem lehetett változtatni az előző ciklusok tévedései miatt, szemérmetlen aljasság azt mondani, hogy a lakosság pártján állnak” – mondta. „A váradi terelőút nyomvonala a jelek szerint érinti Bíró Rozália képviselő asszony hályogi birtokait, több mint három hektáros területét. Egészen más színezetet kap ez a tiltakozás” – tette hozzá.

A kisajátítások kapcsán a Néppárt elnöke kérdésünkre elmondta, nem lehetett volna úgy megoldani az út nyomvonalát, hogy az abszolút senkinek a területét ne érintse, olyan nincs, hogy mindenkinek tökéletesen megfeleljen, tehát bármilyen tervvel állnának elő a szakemberek, lennének elégedetlenkedők, ugyanakkor az anyagi korlátokat is figyelembe kell venni a tervezés során, hiszen a lakosság pénzéről van szó.

Hozzátette, a projekt beindításának akadályoztatása minden újabb héttel milliós veszteséget jelent, hiszen az építkezési anyagok ára folyamatosan nő, ugyanakkor egyre komolyabbá válhat annak is a veszélye, hogy a tanács elveszíti a Saligny-támogatást a beruházásra.

Markó Béla nyilatkozata

Csomortányi kiemelte Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke Orbán Viktor tusványosi beszéde kapcsán a román sajtóban tett nyilatkozatát, amelyben elhatárolódik Orbán Viktortól. Markó azt nyilatkozta, hogy az elmúlt évtizedekben ők („noi”) Romániában a párbeszéd és a kölcsönös megértés politikáját vitték. „Itthon élek, de én nem tapasztalom, hogy az erdélyi magyarságnak része lenne a párbeszédben és a kölcsönös megértésben” – fogalmazott Csomortányi egyebek mellett a Hargita megyét érintő közigazgatási területi csonkításokat megemlítve. Emellett Markó azt mondta, a romániai magyarok másféle Európában érdekeltek, mint az anyaországiak. „Ismét csak azt érzem, hogy párhuzamos világokban élünk. Függetlenül attól, hogy a Kárpát-medence melyik országában élünk, nem érdekünk, hogy az a túlközpontosított, túlbürokratizált, a tagállamok jogait semmibe sem vevő európai egyesült államok létrejöjjön, amellyel szembe helyezkedik jelenleg Magyarország” – mondta, hozzátéve, „komoly bajok vannak Markó Bélával”. Csomortányi szerint Markó szóban forgó nyilatkozata az erdélyi őszödi beszédként is említhető volna.

„Abban vagyunk érdekeltek, hogy valóban létezzen a román – magyar párbeszéd, amely valóban a kölcsönös tiszteleten és megértésen kell, hogy alapuljon, és közös érdekünk, hogy az Európai Unió valamennyi polgára számára biztosítsa a jólétet és a fejlődést úgy, hogy az unió valamennyi tagállama haszonélvezője legyen ennek a közös projektnek, anélkül hogy létezne első és második sebességes Európa” – zárta gondolatait a Néppárt elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában