Augusztus 20.

2022.08.16. 11:37

Államalapítás ünnepe és magyar kulturális napok Nagyváradon

Az elmúlt évek hagyományait követve, ebben az esztendőben is megszervezik az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódva a nagyváradi programokat.

Archív felvétel

Augusztus 19-én, pénteken 16 órától kézműves termékeket, valamint őstermelők friss gyümölcseit, feldolgozott élelmiszereit lehet megvásárolni a Szent László téren. A vásár szombaton és vasárnap is folytatódik.

Augusztus 20-án, szombaton 18 órakor kezdődnek az ünnepi rendezvények a Szent László téren. Elsőként a berettyóújfalui Bajnóca néptáncegyüttes fellépését tekinthetik meg az érdeklődők. Szalay Fatima előadásában Szent Istvánról szóló énekeket hallgathatnak meg, majd Avas Bendegúz tárogatóművész lép fel. Ezt követi a hagyományos kenyérszentelés, mely során történelmi egyházaink lelkészei szentelik, illetve áldják meg az új kenyeret. Ezt követően a Váradi Dalnokok kórusa szolgál, majd a szervezők kiosztják a megszentelt, megáldott kenyeret az érdeklődőknek.

21 órától a Rius & Band zenekar koncertjével zárulnak a rendezvények a Szent László téren.

Másnap, augusztus 21-én vasárnap, már a kora reggeli óráktól egészen délután 18 óráig megtekinthetőek lesznek a virágkocsik a nagyváradi Főtéren. A virágkocsik Debrecen önkormányzatának és a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesületnek (APTOR) köszönhetően érkeznek Nagyváradra. A gyönyörű díszlet előtt tekinthetik meg kicsik és nagyok a délelőtt 11 órakor kezdődő „A hisztis királykisasszony” című zenés, interaktív mesedarabot. Az előadás a magyar népmesei hagyományokból táplálkozva szól a mai gyermekekhez, így a rengeteg zenével tarkított előadás pörgős, vicces történetté kerekedik. A darabot írta, rendezte és játssza Tenki Dalma és Georgita Máté Dezső.

15 órától a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének művészei részleteket mutatnak be „János vitéz” című táncszínházi előadásukból. 16 órától a negyvenöt tagú hajdúszoboszlói Zichy Géza Zenei Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara lép fel. Este 20.30-tól a Szigligeti Színház szervezésében a nagyváradi vár Bethlen bástyája előtt tekinthető meg a „János vitéz” című ingyenes táncszínházi előadás. Rossz idő esetén a darabot augusztus 27-én a Szigligeti Színházban adják elő. A további vasárnapi előadások rossz idő esetén a Filharmóniába kerülnek megrendezésre a meghirdetett időpontokban.

A szervező Magyar Polgári Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Szent László Egyesület és az APTOR minden érdeklődőt szeretettel vár a nagyváradi rendezvényekre. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, APTOR.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában