Közlemény

2022.08.05. 09:00

A kis- és középvállalkozások kaphatnak támogatást

A kis- és középvállalkozások támogatására augusztus 23-tól várják a pályázatokat – olvasható az RMDSZ közleményében.

Illusztráció

Illusztráció

BN-összeállítás

Megjelent a kis- és középvállalkozások támogatására vonatkozó miniszteri rendelet. A mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szóló 4.1.1-es kiírás szerint, amelyet az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma uniós alapokból finanszíroz, a vállalkozások kétféle támogatásban részesülhetnek összesen 418.83 millió euró értékben. „Az a dolgunk, hogy segítsük a cégeket a koronavírus-járvány és az azt követő gazdasági válság okozta nehéz helyzetben, mert csak így tudjuk megmenteni a munkahelyeket, így tudunk újakat létrehozni. A támogatás a feldolgozóipar, az építőipar, a nagy- és kiskereskedelem, a gépjárművek és motorkerékpárok javítása, a szállítás és raktározás, az oktatás, az egészségügy és a vendéglátóipar terén tevékenykedő cégeknek szól, sokuk számára ez az első elérhető uniós támogatás. Öröm számomra az, hogy hosszú várakozás után, augusztus 23-tól végre le tudják tenni a pályázataikat” – mondta Hegedüs Csilla, az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának államtitkára.

A 4.1.1-es kiírás két kategóriája a következő: (1) De minimis támogatás összesen 59,69 millió euró értékben: A meglévő termelőkapacitásokhoz/szolgáltatásokhoz kapcsolódó épületek korszerűsítésére, felszerelésére minimum 50 000 euró és maximum 200 000 euró értékben pályázhatnak, a támogatás viszont nem lehet több, mint a 2019-ben elért forgalom ötszöröse. A vissza nem térítendő támogatás esetében szükséges az önrész megléte: középvállalkozások esetében 15 százalék, kisvállalkozásoknál 10 százalék, valamint mikrovállalkozásoknál 5 százalék értékben. (2) Állami támogatás összesen 358,14 millió euró értékben: A felújításhoz szükséges beruházási támogatások esetében az elnyerhető támogatás értéke minimum 50 000, maximum 500 000 euró, viszont nem lehet több, mint a 2019-ben elért forgalom ötszöröse. Az önrész megléte szükséges, ez pedig 35–75 százalék között mozoghat, régiótól függően.

A pályázók az IMM Recover platformon tudnak regisztrálni augusztus 16-ától kezdődően, a leadási határidő augusztus 29.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában