A kánikula ellenére

2022.07.24. 18:56

Zárva maradtak az elsősegélypontok az idei nyár legmelegebb napján

Fotó: Szilágyi Loránd, ebihoreanul.ro

BN-összeállítás

Felháborodást keltett az elmúlt hétvégén, hogy a kifejezetten nagy hőség miatt kihelyezett elsősegélypontok zárva voltak Nagyváradon, beleértve a szombatot, amikor az idei nyár legmelegebb napja volt. Történt ez annak ellenére, hogy a hatóságok tengernyi ajánlással, jótanáccsal árasztották el a sajtóorgánumokat, a médiát annak érdekében, hogy mindenkihez eljusson a figyelmeztetés: vörös hőségriasztás lép életbe. Nagyváradon erre a napra akár 42 Celsius-fokot is jósoltak, árnyékban.
A megyeszékhelyen három ilyen konténert helyeztek ki az előző évekhez hasonlóan, éppen azzal a céllal, hogy ezek nyitva legyenek minden olyan alkalommal, amikor a hőmérő higanyszála veszélyes magasságokba emelkedik. Ha valaki útközben rosszul érzi magát, betérhet ide, kaphat egy pohár vizet, megmérhetik a vérnyomását, és hűsölhet kicsit.
A Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője, dr. Daniela Rahotă azt nyilatkozta a sajtónak, hogy ezeknek a konténereknek a működtetése kizárólag a városvezetés hatáskörébe tartozik. A helyi román sajtó megkeresésére Florin Birta polgármester annyit mondott, hogy utánajár a dolognak, ugyanis nem tudta, hogy ezek nem voltak nyitva a szombati kánikula kellős közepén. Arina Moș alpolgármester később hozzáfűzte, a konténereknek hétvégente nem is kellene nyitva lenniük, bár ezt a városháza korábbi, lapunkban is közölt közleményében egyáltalán nem említették. Azt is elmondta, hogy a városvezetés a konténereket tartja fenn és biztosítja a vizet, a személyzetet azonban a Szociális Ellátások Igazgatósága (DASO). „A hőség elleni védekezést szolgáló konténerek hétfőtől péntekig vannak nyitva. Ezt a döntést négy évvel ezelőtt hoztuk meg, amikor felmérést végeztünk, és arra a következtetésre jutottunk, hogy hétvégén legfeljebb két-három ember veszi igénybe a szolgáltatást” – fogalmazott az alpolgármester. A magyarázatot azzal is kiegészítette, hogy az iskolai asszisztensek munkáját, akik a konténerekben dolgoznak ilyenkor, a DSP is igényli a koronavírussal kapcsolatos munkában, így nincs elég ember ahhoz, hogy hétvégén is ügyeletet tartsanak. „Ha úgy látjuk, hogy nagyobb lenne az igény ezekre hétvégente is, kinyitjuk őket” – jegyezte meg az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában