Gyermekprogram

2022.07.14. 09:52

Vakációs bibliahét a Borsi Református Egyházközségnél

Kiemelkedő érdeklődés mellett, gazdag és értéket képviselő programkínálattal, komoly szervezői háttérrel és szülői támogatással zajlik a napokban a vakációs bibliahét a borsi református gyülekezetben.

Fotók: Kupás Ágnes

Szolár Éva

Egy sikeres gyermekprogram minden feltételének megfelel az a vakációs gyermekbibliahét, ami a héten a Borsi Református Egyházközségnél zajlik, hiszen egy életerős magyar és református közösségről lévén szó; érdeklődő gyermekek tekintetében is van miből meríteni. Emellett intézményes és pedagógiai humán háttere is biztosított, az egyházközség kinti és benti helyszínei garanciát jelentenek a jókedvű tanulás számára, de külön említésre méltó a szervezők összetétele, és a nagyszámú református ifjúság szerepvállalása. „A vakációs bibliahét egy csodálatos módja annak, hogy az evangéliumot eljuttassuk azokhoz a gyermekekhez, akik még nem hallottak róla, ugyanakkor jelentőséggel bír az is, hogy a résztvevő gyermekek otthonukban családjuknak, szüleiknek és testvéreiknek is beszélnek a hallottakról” – részletezte a rendezvény céljait Borsi Gyöngyi, a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari és Szakképző Iskola vallástanára, és egyben az esemény egyik főszervezője szerkesztőségünknek. 

A gyermekek szívesen jönnek ezekre az alkalmakra, mivel együtt tanulnak a Bibliából, játszanak, kézimunkáznak és énekelnek. Sok és sokféle pedagógiai felkészültségű, laikus és ifjúsági segítővel valósul meg a bibliahét, így a gazdag programkínálat és minden gyermek figyelmének fenntartása is biztosított. A rendezvény sikere jól látszik a résztvevő gyermekek kiemelkedően magas számából is, hiszen ez a szám átlagosan naponta 80-85 között mozog. A szervezők rámutattak arra is, hogy az érdeklődés magasabb mint a tavaly. 

Az idei vakációs bibliahét a „RendezŐ” címet viseli, és alaptörténete egy család – Jákób és családja – történetét mutatja be. Az alapüzenet szerint Isten az aki rendet tesz, életünknek minden területén. „Ezekhez a történetekhez aranymondásokat is tanulnak a gyermekek. A bibliahét első napján az ikrek születéséről, második nap pedig arról volt szó, hogy mit jelent az, amikor Ézsau eladja az elsőszülöttségi jogot. Itt felelőtlenségről és türelmetlenségről, félelem és biztonságérzet kettősségéről van szó, annak felismeréséről, hogy soha nem vagyunk egyedül, Isten mindig velünk van. Éppen ezért minden dolgunk szeretetben menjen végbe, tehát figyeljünk oda egymásra, törekedjünk a békességre és a szeretetre” – mutatta be a hét témáját a vallástanárnő.

A bibliahét másik főszervezője Kupás Ágnes tanítónő, ők ketten jelentik a rendezvény gerincét. Ugyanakkor tevékeny részt vállal Nagy Zita, a borsi Református Egyházközség kántora, valamint a Ambrus Irén tanítónő is. A nagyszámú, 20-24 főt számláló egyházi ifjúsági csapat tagjai is örömmel segítenek, mindenki egyéni feladattal és felelősséggel rendelkezik a héten. Ennek megfelelően részt vesznek tanításban vagy a kerettörténet előadásában, a hangszerek megszólaltatásában, hiszen a kántornő hangszerekkel tanítja az énekeket, de van aki az eszközök kiosztásában, a kisebbek instruálásában tevékenykedik, valamint együtt játszanak a gyerekekkel, és az étkeztetés lebonyolításában vállalnak szerepet. Külön említést igényelnek azok a fiatalok, akik a tanítóképzőben folytatják tanulmányaikat vagy érettségi után ezen a pályán tervezik jövőjüket, számukra egy jó gyakorlóhely és próbalehetőség a bibliahét. 

A rendezvény támogatói között magától értetődően a református gyülekezet és az egyházközség jár az élen, de mellettük a helyi iskola eszköz- és humán támogatása is jelentős. Ugyanakkor a szülők is támogatják a vakációs bibliahetet, hiszen különböző édességekkel, fagyival, édes és sós süteményekkel járulnak hozzá, hogy a gyermekek jól érezzék magukat. A szervezők a vakációs bibliahét végén, a vasárnapi délelőtti istentisztelet során mutatják be a tanultakat (énekek, aranymondás és a történet rövid összefoglalása). A bemutató célja, hogy az igei üzenetet ezzel is eljuttassák a szülőkhöz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában