Újdonság

2022.07.23. 09:55

Technikai múzeum Arany városában

Régi rádiók, fényképezőgépek, lemezjátszók sorakoznak majd Nagyszalonta legújabb állandó tárlatán. A technikai múzeum az Arany János Elméleti Líceum Maniu utcai iskolaépületben kap helyet.

BN-összeállítás

A hajdúváros magyar tannyelvű iskolájában már évekkel ezelőtt megszületett az ötlet, hogy a néhány évtizede még használt, mára azonban történelemmé nemesedett tárgyakat megmutassák a diákseregnek és az érdeklődőknek. A múzeum-terem az iskolaépület második emeletén kapott helyet, a gyermekek sem igen látogatták, idegenek számára pedig még kevésbé volt megtekinthető. Ezen változtat most az iskola vezetősége: új helyszínre költözteti a látnivalót, és jelentősen bővíti is a tárlat anyagát, remélve, hogy az érdekes látnivalót megtekintik mindazok, akik Arany városában járnak.

A Nagyszalontai Polgármesteri Hivatal jóvoltából nemrég felújították az iskola Maniu utcai épületének két termét, ide költözött egyrészt a robotika szakkör, a másik, nagyobb teremben pedig a régi, de működőképes technikai eszközök: rádiók, televíziók, fényképezőgépek, lemezjátszók stb. kaptak helyet. Láthatók lesznek továbbá a régi elektromos eszközök alkatrészeit is, mint pl. az elektroncsövek (lámpák). A korábbi múzeum-terem tárgyait (régi iskolapad, iskola-dokumentumok, fényképek, oklevelek stb.) is átszállítják az új helyszínre, így ez is elérhető lesz az érdeklődők számára. A tervek szerint az egyes eszközökről rövid leírást – útmutatót – csatolnak, hogy az érdeklődők megtudhassák, hol, melyik időszakban, mire is használták az illető tárgyat. Ezeket a leírásokat esetleg vetítve, interneten (közösségi oldalon) is elérhetővé tennék. Az ötletgazdák: Kiss Mária aligazgató és Koszorus István-Levente, az iskola műszaki és technikai szakértője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában