Új lakók

2022.07.27. 16:18

Szibériai tigrisek születtek a Nagyváradi Állatkertben

BN-összeállítás

Soha nem volt még példa rá, hogy szibériai tigrisek szülessenek a Nagyváradi Állatkertben – mostanáig, a május végén napvilágot látott kölykök pedig kétségkívül a legnépszerűbbek a látogatók körében. A Közterület-fenntartó Vállalat (ADP) szerdán adta hírül, hogy egy nőstény és egy hím tigris született nemrég az állatkertben, amelyeket egyelőre elkülönítve tartanak az anyával, de meg lehet őket tekinteni.

A két hónapos kicsik egészségesek, fejenként körülbelül hét kilósak, és az anyatej mellett már csirke- és marhahúst is esznek, valamint tojást. „A tigriskölyköket három hónapos korukig karanténban tartjuk. Már megkapták az első oltást és féregtelenítést, majd három hónapos korukban egy másodikat, ami után szabadon engedjük őket a kennelben. Ez egy kötelező orvosi eljárás, hogy megerősítsük az immunitásukat” – fogalmazott Alexandru Sârbu, az állatkert szakorvosa. A két kölyök szülei Frida (7 éves) és Freddy (6 éves), akiket tavaly márciusban hoztak egy szlovákiai állatkertből. A két állat nagyon jól beilleszkedett, ezt mutatja az is, hogy szaporodtak, ráadásul ezek az első kölykeik – derül ki az állatkert közleményéből.
Az új lakók világra jövetele azért is különösen örömteli, mert a szibériai tigrisek köztudottan nehezen szaporodnak fogságban, és a vadonban sincs túl sok belőlük, mindössze 600 példányról tudunk. A tavaly Európában 25 kölyök született fogságban, Romániában az utóbbi években csupán kettő, Pitești városában.

A nagyváradi állatkert új lakóinak még nincs nevük, az állatkert vezetője, Florin Ienciu azonban felhívta a figyelmet, hogy a többi állathoz hasonlóan a kölyköket is örökbe lehet fogadni, a vállalkozó szelleműek pedig a kicsik nevéről is dönthetnek. Ienciu hozzátette, különleges a jelenlegi időszak, így mindenképpen érdemes ellátogatni most az állatkertbe, és megcsodálni a ritka faj kicsinyeit.
Az állatkert április és augusztus között 9 és 19 óra között tart nyitva, jegyet legkésőbb 18 órakor lehet váltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában