Augusztus 14, Vasárnap

Marcell névnap

Turizmus

2022.07.05. 15:00

Újabb helyszínekkel egészült ki a tizenkét turisztikai-kulturális útvonal

Újabb helyszínek és műemlékek kerültek be az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) finanszírozott 12 turisztikai-kulturális útvonalra. Mivel az első felhívás során bizonyos útvonalakra nem nyújtottak be elegendő pályázatot, ezért az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma egy második felhívást is közzétett.

RMDSZ-sajtóanyag

A második felhívásra beérkezett pályázatoknak köszönhetően a kastélyok útján újabb 5, az erdélyi kúriák útján 17, a bojárházak útján 1, az erődtemplomok útján 5, a fatemplomok útján 2, a moldvai kolostorok útján 9, a Szent László úton 2, a római erődítmények útján 7, a várak útján 7, a hagyományos gasztronómia útján 2 és a hagyományos építészettel rendelkező falvak útján 4 célpont népszerűsítését támogatjuk. Az útvonalak része lesz többek között a kolozsvári Fellegvár, a vízaknai református templom, az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély, illetve a mezőzáhi Ugron-kastély is. A minisztérium célja, hogy a beruházásra elkülönített összes forrást felhasználja.

„Mivel az első felhívás során bizonyos útvonalakra nem nyújtottak be elegendő pályázatot, ezért egy második felhívást is közzétettünk, az erre érkező pályázatokat bíráltuk most el. Ez egy vissza nem térő alkalom arra, hogy műemlékeink megújuljanak, hogy végre világszínvonalúvá tegyük a romániai turizmust” – mondta Hegedüs Csilla államtitkár, a program koordinátora.

A PNRR turisztikai-kulturális komponense keretében 103 millió euró jut több, mint 300 helyszín népszerűsítésére és közel 225 épület felújítására. A 12 útvonalra felkerülő és a felújítandó épületek, helyszínek listáját az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, a Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium, Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, valamint a Kulturális Minisztérium közös rendeletben hagyta jóvá.

Az Országos Helyreállítási Tervből megvalósuló Hívogató Románia. Az országjáró projekt célja javítani a turisztikai célpontok elérhetőségein, a turisztikai infrastruktúra minőségén, bővíteni a turisztikai kínálatot, a kulturális és a természeti örökség hasznosításával, a szolgáltatások, élmények minőségének növelésével.

Az épületek felújítását az Országos Befektetési Társaság (CNI) és a Kulturális Minisztérium koordinálja. A PNRR által finanszírozott beruházások befejezésének határideje 2026. június 30.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában