Beszámoló

2022.07.01. 08:44

Megtartották az RMDSZ Nőszervezetének küldöttgyűlését

Megtartották idei évi küldöttgyűlést, ezúttal Szovátán a Teleki Oktatási Központban június 24-én és 25-én. A gyűlésen Bihar megyei elnökök is részt vettek és beszámoltak az elmúlt egy év tevékenységeiről.

Fotó: RMDSZ Nőszervezet

Törő Enikő

Tapasztalatcserék, beszámolók és célkitűzések voltak a témái a 2022-es küldöttgyűlésnek. Az első napon a küldöttek elfoglalták a szállást, majd este a Nők a közösségben, nők a közéletben című kötetlen tapasztalatcserén vettek részt, magyarázta Pető Dalma, a Bihar Megyei RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón. Másnap délelőtt elnökségi gyűlést tartottak, majd az elnökök, küldöttek beszámolót tartottak, ezután a 2022-es évi prioritásokról volt szó, valamint a Nőszervezet célkitűzéseiről is. A küldöttgyűlést összegzéssel zárták.

A Bihar megyei küldöttek részéről Pető Dalma tartotta meg a beszámolót, ugyanis Kéry Hajnal megyei elnök nem tudott részt venni az eseményen. Bihar megye részéről a gyűlésen részt vett továbbá Szántó Ildikó, a dél-rogériuszi nőszervezet elnöke, gyermekvédelmi szakember, Gábor Éva, az Érmihályfalva és körzetének nőszervezeti elnöke, pedagógus, valamint Nagy Réka, Bihar község nőszervezetének elnöke.

Beszámoló

A küldöttgyűlésen tehát elhangzott, hogy 2021 nyarától kezdődően ismét próbálták visszavezetni a már megszokott tevékenységeket, amennyire csak a járványhelyzet engedte. Többek között ilyen tevékenység a tanszergyűjtési akció, a diákok kirándultatása, a vakációbúcsúztató, a szépkorúak köszöntése, a mézeskalács sütés, a megemlékezések, a koncertekre való utazás és koncertek szervezése, a magyar kultúra napjának megünneplése, a farsangi kavalkád, a Bálint-napi programok, a nőnapi színházi előadás, a kokárdakészítés, a húsvéti kézműves foglalkozások, az élelmiszer csomagok kiosztása a rászorulóknak, az anyák napi rendezvények és a gyermeknap megünneplése. A felsorolt eseményeket megyeszerte több településen megszervezték. Hozzátették, hogy a helyi vezetők közösen dolgoznak az RMDSZ tagokkal és a Nőszervezet tagjaival anyagilag, infrastrukturálisan is segítve a rendezvényeket.

Pető Dalma kiemelte, hogy Nagyváradon a felsoroltakon kívül más eseményeket is szerveznek, hiszen annak sajátos körülményei egyedi helyzetet teremtenek a közösségépítés lehetőségében is. A helyi Nőszervezet az Ovisuli Egyesülettel és az Összefogás Nagyváradért Egyesülettel közösen számos pályázat elnyerésének köszönhetően sikeres, hiánypótló eseményeket, versenyeket sikerült szervezzen.

Többek között az adventi időszakban kézműves foglalkozást szerveztek és adventi koszorút ajándékoztak gyermekeknek és időseknek, valamint karácsonykor több, hasonló programot szerveztek; koncerteket rendeztek, Élő kultúránk gyöngyszemei címmel bemutattak váradi költőket, írókat; az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából rajzversenyt hirdettek, konferenciát szerveztek Nő – a vállalkozás és Eredményes módszerek az online oktatásban címekkel; anyák napi rajzversenyt hirdettek; megszervezték a Forradalmi sütemények napjait és húsvét programokat szerveztek. Emellett november 25-én a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napján a nők elleni elkövetett erőszakos cselekedetekre való figyelemfelhívás céljából villámcsődületet szerveztek, bekapcsolódtak a népszámlálásba és a magyarországi választásokba, adományokat gyűjtöttek a háború elől menekülők számára és segítettek a rászoruló anyáknak is.

A gyűlés előtt Pető Dalma a Bihar megyei küldöttek nevében gratulál Biró Rozáliának, aki nemrégiben lett az az Európai Néppárt nőszervezetének elnöke, hozzátéve, hogy munkássága és céltudatossága példaértékű a közéletben működő nők számára.

Tervek

Kérdésünkre válaszolva Pető Dalma elmondta, hogy a beszámolókat hallgatva több program hatott inspirálóan, ezért úgy döntöttek, hogy ideje új programokat is indítani. A küldöttgyűlésen ihletet is kaptak, hiszen minden megyében van valamilyen sajátos program, amit érdemes lenne itt is elindítani, ilyen például a Teázz a dokival! Programsorozat, melynek a célja az lenne, hogy magyar orvosokat hívjanak meg beszélgetésekre, ez amolyan közösségi esemény lenne. Szintén tervezik, hogy megyei nőszervezeti bált szerveznek a szervezet születésnapja alkalmából, és az idősek számára pedig több programot szerveznének, melyek középpontjában a mozgás állna.

Fotók: RMDSZ Nőszervezet


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában