Területrendezés

2022.07.06. 07:34

Felújítják a Szent László templomot

Felújítani készül a Szent László templomot a Nagyvárad-Újvárosi Szent László Római Katolikus Plébánia. A területrendezési bizottság jóváhagyta a tervet, de további részleteket is kért a felújítással kapcsolatban.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A templomfelújítási munkálatok során megszilárdítják és megerősítik az épület falazatát és tetőzetét, helyreállítják a burkolatokat, a nyílászárókat, kicserélik a padlóburkolatot, illetve nedvességszigetelő anyagot használnak majd, hogy megszüntessék a falak átnedvesedését, továbbá restaurálják a templomban lévő barokk díszítőelemeket. A tervekről a nagyváradi területrendezési bizottság (CMUAT) ülése nyomán kiadott polgármesteri hivatali közlemény számol be. Arina Moș alpolgármester kifejtette, hogy azért hasznos a templom felújítása, mert több turistát fog vonzani a városba: „A templom Nagyvárad 17. századi építészetének és a városközpont arculatának reprezentatív épülete, melynek helyreállítása még vonzóbbá teszi a városközpontot, mivel a templomot minden évben sok turista keresi fel. Az egyházi ingatlan felújítása minden bizonnyal még több látogatót fog vonzani” – idézte az elöljáró szavait a polgármesteri hivatal közleménye. A bizottság részletesebb információkat kért arra vonatkozóan, hogy miképpen fognak zajlani a munkálatok a járdánál, mely jelenleg a Szent László tér integráns részét képezi. A térburkolatot ugyanis el kell majd távolítani az épület vízszigetelési munkálatai miatt, és a bizottság tudni akarja, miképpen fogják helyreállítani a járda jelenlegi állapotát. A bizottság ugyanakkor jóváhagyta azt, hogy falkutatást végezzenek, hogy megállapítsák a templom hajdani eredeti színét, illetve jóváhagyta azt is, hogy a tetőburkolatot horganyzott fémlemezekre cseréljék. A Szent László templom 1723–1741 között épült, a 18. század eleji magyarországi úgynevezett provinciális barokk templomok egyszerűbb típusához tartozik, ugyanis csak egy hajója és egy tornya van. A templomot az évszázadok során többször felújították, alakítgatták. 

Sporttelep

A területrendezési bizottság két másik jelentős projektet is vizsgált legutóbbi ülésén. Ezek egyike egy sporttelep építése Váradvelencén a Vasút (Căii Ferate) utca 7D szám alatti telken, melynek egy része az egykori zsidó temető részét képezte, de a Restituator cég által végzett történeti tanulmány megállapította, hogy a szóban forgó területet tévesen sorolták be a történelmi temetők közé. Miután a Nagyváradi Helyi Tanács kijavítja a telekkönyvi elírást, folytatódhat a projekt megvalósítása. Az elképzelés különlegessége, hogy minifoci pályák és közélelmezési egység mellett sípályát is akar építeni a beruházó a 10.317 négyzetméteres telken. A polgármesteri hivatal közleményében beszámol arról is, hogy a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) kérte a bizottság jóváhagyását egy ipari csarnok építésére a Borsi úton egy 26.624 négyzetméteres telken. Arra a területre korábban egy bevásárlóközpontot akartak építeni, de az a terv végül nem valósult meg. A CMUAT most elvi beleegyezését adta az ipari csarnok építésére, és elrendelte a részletes városrendezési terv elkészítését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában