Olvasói levél

2022.07.02. 11:09

Észrevételek a népszámlálás megszervezése kapcsán

Illusztráció

A Bihari Napló június 29-i, szerdai számában megjelent, Népszámlálás: hetvenegy százalékos az összeírás aránya Bihar megyében című cikkünk kapcsán fogalmazta meg meglátásait István T. olvasónk. Ezt közöljük az alábbiakban.

„Én személy szerint megcsináltam már az online kitöltési szakaszban az egész családra vonatkozó kérdőív kitöltést, részben a nemzetiségi kérdések helyes kitöltése miatt, másrészt azért, hogy engem ne zavarjanak idegenek az összeírással és ne kelljen senkit sem beengedni emiatt a lakásba.

Ezzel szemben mi történik? (Hogy Gabriel Borbandi úr is lássa, milyen remekül megszervezték az összeírást.) Már az első nap, amikor a számlálóbiztosok megkezdték a munkát, felkeresett egy úr az összeírás miatt, de mikor megtudta, hogy én már rég megcsináltam ezt online és igazolásom is van róla, nagyon illedelmesen elnézést kért és megemlítette, hogy sajnos még nem kapták kézhez azt a listát, ami tartalmazza azoknak a névsorát, akik már önkéntesen kitöltötték a kérdőívet. A hét elején viszont, miután már kb. két hete folyik az összeírás, találtam a postaládámban egy típus értesítést, melyben tudatják velem, hogy felkeresett a számlálóbiztos, de nem voltam itthon, ezért az alábbi telefonszámon keressem meg, hogy megbeszéljünk egy találkozót, mert ellenkező esetben 1000–3000 lej büntetést kaphatok. Azonnal felhívtam a megadott számot, mivel az utolsó 4–5 napban nem hagytam el a lakást, tehát kizárt dolog, hogy ne talált volna itthon az illető. Erre (most már egy hölgy volt) azt mondta, hogy ő kopogott, de nem nyitott ajtót senki. Miután felvilágosítottam a hölgyet, hogy a XXI. században már létezik csengő az ajtó mellett, amit biztosan meghallok, a kopogást viszont a legtávolabbi szobában tartózkodva nem lehet hallani, arról is beszámoltam neki, hogy ennyi idő múlva már illene, hogy a népszámlálás szervezői végre kiadják azt a listát, ahova nem kell elmenjen a számlálóbiztos, mert ezek a személyek megcsinálták online a kitöltést.

Tehát üzenem Borbandi úrnak, hogy a szervezést nagyon rosszul oldották meg, és ha ideje engedi, tisztázza már végre a számlálóbiztosokkal, hogy melyek azok a családok, amelyeket nem kell felkeressenek, hogy minél kevesebbet zavarják minden ok nélkül a lakosságot.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában