Állítsuk meg az időt

2022.07.02. 10:47

Debreceni szerzőket hozott Nagyváradra a Partium Ház

Állítsuk meg az időt címmel jelent meg Szénási Miklós és Heller Zsolt debreceni szerzők új kötete, melyet a 10. Szent László Napok keretében mutattak be múlt vasárnap, a nagyváradi vár Fejedelmi udvarában. A jelenlévőket Stanik István, a Partium Ház szakmai igazgatója köszöntötte, a bemutatót Debrecen város önkormányzata szervezte.

Fotó: Alexandru Nițescu

Fotó: Alexandru Nițescu

Hegedűs Krisztina

Az új kötetet, amely a 2020-ban megjelent Erre jöttünk – Debrecen 21. századi versekben című kiadvány folytatása, szintén a cívisvárossal kapcsolatos saját perspektívára, tapasztalatokra épülő alkotások jellemzik, de jelen esetben egy párbeszéd jellegű prózagyűjteményről beszélhetünk. A szerzőkkel Szilágyi Szilvia beszélgetett. Szénási Miklós 1967-ben született, debreceni származású író, költő, újságíró és szerkesztő nevével rengeteg kulturális platformon találkozhatunk, jelenleg a Dehír portál főszerkesztője. A médiában legtöbben „kulturális kalandorként” emlegetik. Heller Zsolt 1970-ben született, szintén Debrecenben élő, erdélyi magyar zsidó családból származó lírikus, egyetemi tanár, aki nagyon sokat tesz a debreceni zsidóságért. A szerzőpáros kifejtette, hogy a közös munkát a saját tapasztalataik, a lakótelepi élet, a kommunizmus ihlette. A szerzők ugyanis ismerik már Debrecen öszszes zegét-zugát, ennek köszönhetően tudják átadni az olvasónak, hogy milyen is Debrecen, megemlítve azokat a helyszíneket, amelyek szorosan kapcsolódnak életük mindennapjaihoz, vagy akár mások számára is fontos történéseket idéznek fel. 

„Ez valójában több gyökérszálból is táplálkozik. Mi nagyon régóta ismerjük egymást, úgymond mind a ketten grundéletet éltünk a városban. Ha valaki előveszi a kommunizmusban készült gyerekfilmeket, láthatja, hogy mi nagyjából ugyanazokat éltük meg, mint a filmek szereplői. A közöttünk lévő szellemi kapcsolat egy intellektuális hiányérzetet tud pótolni. Mégis úgy gondolom, hogy az olvasónak egy kicsit ismernie kell bennünket. Amikor elkészült a novelláskötet, szinte ugyanazokat az utcákat válogattuk ki, csak más szemlélettel” – fogalmazott Heller Zsolt. Arra kérdésre, hogy a hely szelleme mennyire épül be a személyiség identitásába, elmondták, hogy valójában egy korszak identitásáról beszélhetünk, ami nem más, mint a kommunizmus. Heller Zsolt elmondta, hogy számára ez mégis csak egyértelműbb, hiszen zsidók között nőtt fel, számára az identitás Debrecen, a zsidóság és a magyarságtudat. 

Szó esett arról is, hogy az írásokban mennyire beszélhetünk a fikció és a valóság szerepéről attól függően, hogy egyes szám, első személyben vagy harmadik személyben lettek írva. „A magyar nyelv gazdag. Élek azzal, hogy van választási lehetőség. Mégis trükkös ez, hiszen volt egy másik prózakötetem, ahol egyes szám, első személyben elmeséltem egy sorsot, de semmi közöm nem volt hozzá. Érkezett is a válasz, hogy sajnálják, hogy milyen nehéz gyerekkorom volt. Arra kérdésre, hogy melyik történet igazi és melyik nem, azt tudom válaszolni, hogy mindegyik igazi és fikció is. Részemről ez egyfajta játék, de alapvetően az én életem és az én korom, vagy azok, amiket tapasztaltam, vagy valakinek a történetét megírom, ilyen értelemben mindegyik történet igaz” – fogalmazott Szénási. A kötetben Szénási Miklostól tizenkettő, Heller Zsolttól hat novella jelenik meg a debreceni életről, emberekről, utcákról és történésekről. A bemutató keretén belül Csata Zsolt színművész előadásában elhangzott Szénási Miklós Ennyin nem múlhat semmi és Heller Zsolt Casting című prózai szerzeménye is. A bemutatót követően az érdeklődőknek lehetőségük adódott megvásárolni a szerzőpáros kötetét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában