Interjú

2022.06.23. 08:58

Tóth Gabi: Egy a nemzet, a haza, közös a múltunk, a jelenünk és a jövőnk

Először koncertezik Nagyváradon Tóth Gabi a 10. Szent László Napok keretében június 24-én, pénteken 19 órától a Szent László téren. Az énekesnővel az első erdélyi koncertturnéjával kapcsolatban beszélgettünk.

Hegedűs Krisztina

– Mint láthattuk, hallhattuk, olvashattuk, egy erdélyi koncertturné keretében érkezel Nagyváradra. Hogy-hogy most nyílt erre lehetőség, és miért ezeket a helyszíneket választottad, mint Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda?

– Régi álmom válik most valóra az erdélyi turnéval. Jó ideje készülök már erre, hiszen a követőim, rajongóim egyharmada határon túli magyar, a többségük pedig erdélyi. A Szerencsejáték Zrt. támogatásának köszönhetően ez az álom most valóra válik, és én végre személyesen is találkozhatok az itteni közönséggel. Igyekeztünk úgy összeállítani a turné helyszíneit, hogy mindenhová eljussunk és mindenkinek elvigyük az üzenetet: „Szeretni jöttem, erre születtem, szívből írni mesét”.

– Ha jól tudom, akkor ez az első erdélyi koncertturnéd, valamint Nagyváradra is először érkezel. Milyen elvárásokkal indulsz útnak?

– Igen, ez az első alkalom, hogy turnézhatok Erdélyben, és Nagyváradon is fellépek. Számomra ez lelki ügy, hiszen összetartozunk, egy nyelvet beszélünk, a zene pedig hidat képez, nem ismer határokat, összeköt bennünket. Én a lelkemet szeretném átadni és megköszönni a szeretetet, támogatást, amit az erdélyi magyaroktól kaptam. Akkor is kiálltak mellettem, amikor a hitem, értékrendem miatt sok támadás ért, soha nem tudok elég hálás lenni, hogy akkor is kitartottak mellettem.

– Mennyire fontos számodra a külhoni rajongóiddal való kapcsolattartás?

– Annyira, hogy alig vártam ezt a pillanatot, ezt a turnét. Egy vadiúj hangzással, látvánnyal készülök, aminek nem otthon, az anyaországban, hanem itt, Erdélyben lesz a premierje. Régi és új dalok, újra hangszerelve, vokalisták, egy másfél órás nagy koncert, óriási buli, amivel szeretnénk meglepni a határon túli közönségünket, az ő tiszteletükre készült. Számomra ide jönni olyan, mintha hazamennék. Azt érzem, hogy hazaértem.

– Milyen terveid vannak a koncertturné után, dolgoztok új albumon?

– Hála Istennek rengeteg felkérés talál meg, sok dal van a fejünkben, amit szeretnénk megcsinálni. A hagyományok, a népdalok fontosak számomra, hogy közelebb vigyük a magyar kultúrát a fiatalokhoz. Ezen dolgozunk, sok tervünk, álmunk van. Remélem, minél többet sikerül is megvalósítani. A nyár a koncertekről szól, de, persze, zajlik a műhelymunka is. Aztán kezdődik ősszel a Sztárban sztár leszek, ahol ismét a mesterek egyike vagyok és lesznek erdélyi versenyzőim is.

– Honnan inspirálódsz a dalaidat illetően?

– A múltból, a jelenből, megihlet mindaz, ami történik a világban vagy éppen velem. Az a fontos, hogy mindig pozitívan lássuk a dolgokat, és mindenben megtaláljuk a szépet, a jót.

– Milyen jelentősége van a népviseletnek, amelyben az elmúlt koncertjeiden láthattunk? Te választod ki a magyar népi motívumokkal díszített ruhadarabokat?

– Ahogyan a zenémben, a dalaimban, úgy a megjelenésemben is igyekszem tisztelegni a múltunk, a gyökereink előtt. Számomra ezek olyan értékek, amelyek meghatároznak engem és amelyeket szeretnék a kislányomnak is átadni. Kalotaszegi, matyó vagy éppen újragondolt kékfestő, igazából mindegy, hiszen mind a miénk, az identitásunk, magyarságunk része. Ettől vagyunk azok, akik vagyunk. Ez csak a miénk.

– Amióta bekerültél a magyar zenei élet vérkeringésébe, elég nagy zenei stílusváltáson mentél keresztül. Beszélhetünk régi és új Tóth Gabiról?

– Nem, csak ez most az igazi, önazonos Tóth Gabi. Gyerekként, Tapolcán, a szülővárosomban néptáncoltam és népdalokat énekeltem, aztán jött a Megasztár, egy teljesen más, tőlem idegen világ. Nem volt könnyű, de visszataláltam a régi önmagamhoz, a valódi énemhez. Az ember fejlődik, változik, a korral bölcsebb lesz. Sok mindent megtanulunk, elfogadunk. Nekem a kislányom születése fordulópont volt, hiszen akkor döbbentem rá, hogy mennyi mindent kell megtanítanom neki. Értékrendet, hitet, útravalót. Mit adok át, mire nevelem, hogyan terelgetem?! Ez számomra is egy újjászületés volt.

– Hogyan élted meg az ezzel kapcsolatos kritikákat?

– A férjem, a kislányom óriási erőt ad, meg persze, a közönség szeretete. A közösségi média egy virtuális világ, a való élet teljesen más. Én a való életben csak szeretetet, támogatást kaptam és ez a fontos. A Jóisten kijelölt számomra egy utat, ami néha nehézségekkel van kikövezve, de ettől szép ez az egész. Valódi kihívás, így van értelme.

– Mire számíthat a nagyváradi közönség, mit fog tartalmazni a repertoárod, hallhatunk esetleg régebbi, rockosabb dalokat is?

– Persze, ahogy korábban már mondtam, egy teljesen új hangzás és látvány várja a közönséget, régi és új dalokkal.

– Mi az az üzenet, amit szeretnél átadni a nagyváradi rajongóidnak?

– A legfontosabb, hogy összetartozunk, hogy számíthatnak ránk, Nagyváradon éppúgy, mint Csíkszeredában. Az anyaország mellettük és velük van. Mert egy a nemzet, a haza, közös a múltunk, a jelenünk és a jövőnk. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában