Közönségtalálkozó

2022.06.09. 13:30

Szamos-parti Hollywood: könyvbemutató Zágoni Balázzsal

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

Szamos-parti Hollywood című, legfrissebb kötetét mutatta be Zágoni Balázs Nagyváradon. Az ifjúsági író új kalandregényéről Botházy-Daróczi Réka beszélgetett a szerzővel a nagyváradi várban, a Collegium Varadinum sátránál, amely a kellemetlen idő ellenére is megtelt érdeklődőkkel.

Az ezúttal főszerephez jutó kalandregényt a Pagony Kiadó jelentette meg az Abszolút töri sorozat részeként, amely olvasmányos, izgalmas könyveken, történeteken keresztül igyekszik főleg a 9–12 éves korosztállyal megismertetni a magyar történelem egyes korszakait. Ahogyan a szerző is elmondta, az író általában először ihletet kap, megír valamit, aztán azt próbálja meg kiadatni, de ebben az esetben a megrendelés volt előbb. A Pagony Kiadó az alaptörténetet megadta: „A Vitéz János Gimnázium udvarán álló ősöreg fa gyökerei közt a múltba vezető alagutak kanyarognak. Egyre több gyerek szeretné megnézni, milyen is egy másik korszak – ki a családját keresi, ki történelmi tények után kutat, más meg csak sodródik.”. A kalandozások minden kiadásban egy másik korszakban történnek, mely korszakot a szerző választhatta ki. Zágoni Balázs úgy döntött, 1914-be „viszi” a gyerekeket, a két helyszín Kolozsvár és Budapest lett, a korszak kapcsán pedig fő témának a filmtörténetet választotta, ugyanakkor közben a világháború is kitör. A szerző elmondta, annak ellenére, hogy az elsődleges célcsoport a 9–12 éves korosztály, és a huszonéveseket általában nem izgatják az ifjúsági irodalmi művek, úgy véli, a kalandregény által felelevenített események a nagyobbak, felnőttek számára is érdekesek lehetnek.

A beszélgetés során szó esett arról is, hogy a gyermek- és ifjúsági író kéziratait gyakran mutatja meg elsődleges célközönsége egy-egy tagjának, így gyakran saját lányától is kap visszajelzést írásaira. A gyerekek javaslatait örömmel fogadja, és nem egyszer fordult elő, hogy egy-egy észrevétel nyomán át is dolgozta írásait. A szerző fiáról is említést tett, a Barni mesék ihletőjéről, aki immár 22 éves.

Felmerült a kérdés, melyik lehet az olvasók körében a szerző legnépszerűbb kötete, és ahogyan az a beszélgetésből egyébként is kiderült, a válasz a 2018-ban megjelent A gömb, melyet esélyes, hogy meg is fognak filmesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában