Felújítás

2022.06.22. 10:00

Rekonstruálják a váradi korzó korábbi arculatát

A nagyváradi Fő utca korzóján visszaállítják a korábbi kacskaringós arculatot, Szabó Arnold műépítész többszörösen díjazott térburkolatát.

Pap István

Sokan kedvelték annak idején és emlékeznek még ma is Nagyvárad korzójának régi térburkolatára, a fehér kacskaringókra, melyek az utca járószintjét díszítették, és amelyek a Fő utca 2006-os felújításakor eltűntek. Tekintettel arra, hogy valamivel több mint tizenöt év után újra esedékessé vált a sétálóutca felújítása, a nagyváradi városvezetés úgy döntött, hogy rekonstruálja a múlt század hetvenes éveiben Szabó Arnold műépítész elképzelései alapján díszített sétálóutcát, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Florin Birta, Nagyvárad polgármestere. Az új térburkolat még szebb is lehet, mint az eredeti, ugyanis a Fő utcát porfirkővel fogják burkolni, csakúgy, mint a belváros többi gyalogos övezetét, nem pedig a kevésbé esztétikus aszfalttal, mint az eredeti megoldáskor, a tekervényeket pedig fehér színű kőből rakják majd ki. Az esővíz-elvezetők olyanok lesznek, mint például a felújított Zöldfa (Alecsandri) utcán. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években már korszerűsítették a Fő utcán a föld alatti közműveket, úgyhogy a felújítás nem fog olyan hosszú ideig tartani, mint a 2006-os építkezés. 

A korzó közepén építenek majd ki egy műszaki aknát, ebbe helyezik majd bele a különböző kábeleket, hogy ezek ne csúfítsák a Fő utca épületeit. A nem működő padlóba süllyesztett lámpatesteket felszámolják, és a közvilágítást az egyes épületeken még megtalálható régi kandeláberekkel fogják biztosítani. Persze új kandelábereket is készítenek, ezek az eredeti világítótestek rekonstrukciói lesznek, és az épületek falára helyezik majd ki azokat. A Fő utcán lévő két szökőkutat meghagyják az eredeti helyükön, csak az új tervek miatt szükséges módosításokat végzik majd el rajtuk. A vendéglátóipari egységek teraszai a korzó közepén helyezkednek majd el, ezeket virágládákkal fogják elválasztani a sétálóutca többi részétől, és a korzónak azon a helyein is virágládákat helyeznek majd el, ahol nincsenek teraszok. A Fő utcai bútorzatot is kicserélik. A polgármester hozzátette, hogy a hónap végéig várják a polgárok javaslatait is a primarie@oradea.ro e-mail címre ezzel a projekttel kapcsolatban, például elmondhatják véleményüket arról, hogy a kicserélendő bútorzat helyett mozgatható vagy rögzített bútorzat legyen-e a sétálóutcán. Miután ez a munkálat elkészül, Nagyvárad belvárosában egy hosszú gyalogos útvonal alakul majd ki, mely a Körös áruháztól indul ki, majd a korzón, a Bémer (Ferdinand) és a Szent László téren, valamint a Zöldfa utcán folytatódik. Miután pedig elkészül a Nagyvásártér (December 1. park) felújítása, valamint a Gojdu tér átalakítása, akkor a gyalogos övezet egészen a várig ér majd el. A korzó felújításának becsült költségvetése 7–9 millió euró, a munkálatok a jövő év nyarán vagy őszén kezdődhetnek el, és körülbelül egy évig fognak tartani. Az önkormányzat a Szektoriális Operatív Programhoz pályázik ezzel a beruházással, és ha nyerne a projekt, ez azt jelentené, hogy 98 százalékban uniós forrásokból lehetne finanszírozni, és a város önrésze mindössze két százalék lenne.  

Gyalogos övezetek

A polgármester említést tett arról, hogy az elmúlt években Nagyvárad belvárosában több gyalogos övezetet alakítottak ki, illetve újítottak fel, ezek felülete összesen 85 ezer négyzetméter volt. A következő uniós költségvetési ciklusban a Szektoriális Operatív Programból mintegy 65 millió euró fog rendelkezésre állni városi mobilitási projektek megvalósítására, de ez az összeg akár növekedhet is. A városnak máris van egy sor előkészített projektje a gyalogos közlekedés elősegítésére, ezek közé tartozik egy új gyalogos híd építése a Sebes-Körösön a Hilton szálló közelében, valamint a híd és a vár közötti gyalogos útvonal kialakítása. A Kossuth (Independenței) utcai mélygarázs feletti terület kialakításának munkálataira meghirdették a közbeszerzési eljárást, ott szeptemberben már kezdődhetne is a munka. A már előkészített projektek között van a Kápolna (Rahovei) tér, illetve a Teleki (Primăriei) utca átalakítása úgy, hogy a városházától a felújított Kápolna térig szélesítik majd a járdát, ezzel egyidejűleg felszámolják majd a parkolóhelyeket, de az autóforgalom megmaradna azon a szakaszon is. Gyalogos övezetté akarják átalakítani a Pavel utcát, illetve felújítják a Sebes-Körös bal partját a Szent László híd és a neológ zsinagóga közötti szakaszon, amit szintén a gyalogosok vehetnek majd birtokba. Felújításra vár ugyanakkor a Széchenyi tér (Traian park), valamint a Fő utca és a Sal Ferenc (Dunării) utcák kereszteződésében lévő tér is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában