Együttműködés

2022.06.24. 17:02

„Összekapcsolódni a másokról való gondoskodás egyetemes élménye által”

Beindult az együttműködés a Partiumi Keresztény Egyetem és a hollandiai Christelijke Hogeschool Ede szociális munka szakjai között. A holland egyetemről nemrég Heleen Dekker – van Vuuren látogatott el Nagyváradra.

Pikó Stefánia

A döntés mögött, amely valakit arra sarkall, hogy szociális munkát tanuljon, és ezen a szakterületen helyezkedjen el, az átlagnál erősebb (jót) tenni akarás és valamilyen erős, személyes motiváció húzódik meg – derülhetett ez ki számomra akkor, amikor a Partiumi Keresztény Egyetem Humántudományi Tanszékére látogatott el Heleen Dekker, aki a hollandiai Christelijke Hogeschool Ede – keresztény, alkalmazott tudományok egyeteméről érkezett. A felsőoktatási intézmények közötti kapcsolat nem teljesen új, a szociális munka szakok közötti kapcsolatépítés azonban az elején jár, és igen hatékonyan halad, hiszen ha minden a terv szerint történik, az új egyetemi tanévben már cserediák-programot is indíthatnak.

A szociális munka szakos egyetemi oktató nemrég azért érkezett Nagyváradra, hogy a PKE oktatóival az együttműködés részleteiről tárgyaljanak, ugyanakkor több, szociális intézménybe is ellátogatott a megyeszékhelyen és környékén, hogy személyesen mérje fel, hová küldhetné szakmai gyakorlatra majd diákjait. Ellátogatott többek között a székelyhídi Gyermek Jézus Otthonba, a Magyarkéci Református Egyházközségbe, ahol Mike Pál lelkész vezet szociális tevékenységeket, de járt a nagyváradi Szent Erzsébet idősek otthonában, a Júlia Otthonban is, illetve a Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központban.

Heleen Dekker tizenhat éve tanít szociális munka szakos egyetemistákat a gyakorlatra fektetve a hangsúlyt, azelőtt pedig ő maga is szociális munkás volt – mondta el szerkesztőségünknek a látogatása során. Hozzátette, nagyon fontos számára az utazás, nemcsak a munka miatt, hanem személyes okokból is, ugyanis mindig örömmel tölti el, amikor a világ profi és önkéntes szociális munkásainak tevékenységébe nyerhet bepillantást. „Csodálatos, ahogyan ezek az emberek gondoskodnak a rászorulókról, és láthatóvá válik, hogy kis lépések, apró tettek is nagy hatást érhetnek el. A látogatások által magam is folyamatosan tanulok, a tapasztalattal szerzett tudást pedig átadhatom a diákoknak, akiket szintén arra bátorítok, hogy minél több szakmai gyakorlatban vegyenek részt” – fogalmazott. Heleen Dekker először járt itt, a helyi tevékenységekbe bepillantást nyerve igazán meghatotta, milyen akaraterővel, kitartással dolgoznak azon sokan, hogy másokon segítsenek, legyen szó hátrányos helyzetű gyerekekről, vagy magukra maradt idősekről. Hangsúlyozta, azért jött ide (is), mert a cél „összekapcsolódni a másokról való gondoskodás egyetemes élménye által”.

Az oktató elmondta, az együttműködéstől elsősorban a két intézmény diákjai közötti kapcsolatépítést reméli, és azt is szeretné, ha a hollandiai diákjai közül néhányan eljönnének ide, hogy elsőkézből gyűjtsenek tapasztalatokat. A mobilitás a diákok számára nemcsak a konkrét szakmai gyakorlat és szakmai tapasztalatok miatt hasznos, hanem azért is, mert már a hosszabb út megtétele, az otthontól nagy távolságra lévő, idegen országban, városban való boldogulás is komoly kihívást jelenthet, így a fiatalok önállósodhatnak, és ráébredhetnek, hogy valójában többre képesek, mint azt gondolták volna magukról. A hollandiai diákok természetesen a PKE szociális munka szak óráin is részt vennének, ugyanakkor közös online projekteket is el tudnak képzelni a közeljövőben, kihasználva az oktatáson nemrég végigsöprő digitalizációs folyamatok új lehetőségeit. Dr. habil. Maior Enikő rektorhelyettes elmondta, az első diákok a következő tanévben érkezhetnek, és arra is nyitottak, hogy PKE-s hallgató utazzon a hollandiai egyetemre.

Az egyetem néhány hallgatójával is találkozott a holland vendég, aki őszinte érdeklődéssel fordult az eleinte többnyire félénk diákok felé. A kötetlen beszélgetés hangulata hamar oldódott, és végül mindenkiről kiderült, személyes, nemes célok vezérlik őket munkájukban, illetve elhatározásukban, mely szerint a szociális munka szakterületén szeretnének elhelyezkedni. Az egyetem vendégét dr. Pásztor Rita Gizella, dr. Gál Katalin, illetve dr. Székedi Levente fogadta és kísérte a Nagyváradon töltött napok során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában