Felújítás

2022.06.28. 11:30

Nyár végéig befejeződhet a Ghillányi út korszerűsítése

Közel 70 százaléknál tart a Fürdői–Ghillányi (Nufărului–Cantemir) úti közlekedési folyosó felújítása és korszerűsítése, tudtuk meg azon a sajtótájékoztatón, melyet Florin Birta polgármester és Marcel Boloș, az európai uniós pénzalapok és projektek minisztere közösen tartott péntek délután a váradszőllősi Cantemir szobor közelében.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A kivitelezés határidő ugyan október vége, de vélhetően augusztus végéig befejeződnek a munkálatok, hangzott még el a sajtótájékoztatón, melyen Marcel Boloș miniszter arról beszélt, hogy ez az első valódi városi közlekedési folyosó Romániában. Nemcsak az útburkolatot korszerűsítik, hanem zöldövezeteket létesítettek és a járdákat is felújították, mely munkálatokat az Európai Unió is prioritásként kezel. „Nagyvárad tehát jó irányba halad. Arra biztatjuk a romániai önkormányzatokat, hogy pályázzanak ők is pénzforrásokra mobilitási folyosók kialakítása céljából a kohéziós vagy a helyreállítási alapból, Várad példáját követve”, fogalmazott a tárcavezető.

Florin Birta polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az építőtelep felszámolása után azok, akiknek a környéken parkolóhelyeik voltak, a tömbházak háta mögött kapnak majd ilyet.

A munkálatokat tavaly az Arieșului utcánál kezdték, és eljutottak egészen a Fürdői (Nufărului) út végéig. A beruházásba foglaltak 54.254 négyzetméter útburkolat-felújítást, 7560 folyóméter hosszúságú szegélykő-elhelyezést, valamint 2480 folyóméter kerékpárút és 35.833 négyzetméter zöldövezet kialakítását, beleértve a sínek közti terület füvesítését is. Kicserélnek 2,96 kilométer villamossínpárt, négy helyen intelligenssé teszik a közlekedési csomópontokat, vagyis zöld utat biztosítanak a villamosoknak, a kábeleket a föld alá költöztetik, 256 darab LED-égős villanyoszlopot helyeznek ki, valamint utcai bútorokat, szemeteskosarakat. A finanszírozást a Regionális Operatív Program 2014–2020 keretében oldották meg, a kivitelező a Drumuri Bihor (fővállalkozó)–Trameco Rt.–Drum Asfalt Kft. cégek alkotta konzorcium. A befektetés értéke nettó 50,6 millió lej, melyből az önkormányzat hozzájárulása a 3 százalékos önrész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában