Ég királyát hűn követted

2022.06.30. 15:00

Tudományos konferencia is zajlott a nagyváradi Szent László Napokon

A tizedik alkalommal megszervezett kulturális fesztivál záró hétvégéjének egyik első eseménye volt pénteken a Magyarságkutató Intézet tudományos konferenciája, amely során az érdeklődők nemcsak Szent László kultuszáról, de a magyar uralkodók genealógiai vizsgálatáról, valamint a székely és csángó népballadák nyelvtörténeti szempontból való megközelítéséről is hallhattak.

János Piroska
Az „Ég királyát hűn követted, országunkat védelmezted…” című konferencián a résztvevőket Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője köszöntötte, majd dr. Pálfi Józsefnek, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorának adta át a szót. Szent László a maga idejében felelős nemzetpolitikát vezetett, és ma is egy szellemi erőteret tud összefogni bármelyik részén a Kárpát-medencének, a róla szóló beszélgetés ma is megerősít bennünket – mondta el az egyetem vezetője. „Amikor 2019 elején a magyar kormány létrehozta a Magyarságkutató Intézetet, mindenképpen az volt a törekvés, hogy (…) a nemzeti történelem és a magyar nemzet évezredes története, annak genetikája, néprajza, hagyományai, nyelve, kultúrája komplex kutatás tárgyát képezze” – mondta el köszöntő beszédében dr. Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese, aki az elmúlt három év megvalósításait is ismertette, mely során 50 kötetet adtak ki és közel negyven konferenciát szerveztek.
A pénteki konferencia délelőtti szekcióját dr. Pomozi Péter, a Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatója nyitotta meg Az archaikus székely és csángó népballadák nyelvtörténeti tanúsága című előadásával, melyben a címben említett alkotásokban fellelhető archaizmusokat, a népballadák nyelvtörténeti jelentőségét emelte ki. Sashalmi-Fekete Tamás Szent László tisztelete a középkori székelyeknél címmel tartott előadást, melyben elsősorban a lovagkirályról készült templomi falképeket emelte ki, többek között azt a nemrég feltárt, egyedi székelyszentléleki falképegyüttest, amely a medvével küzdő Szent Lászlót ábrázolja. Dr. Neparáczki Endre a magyar uralkodók genealógiai vizsgálatába nyújtott betekintést, többek között megemlítve a Székesfehérvári Osszáriumban zajló munkálatokat, valamint azt a kutatást is, amely során tavaly felnyitották Corvin János és fia lepoglavai (Horvátország) sírját. Utóbbi kutatás hozzájárul a Hunyadi család genetikai eredetének feltárásához, illetve Mátyás király földi maradványainak beazonosításához is.

Fotó: Facebook/Szent László Napok

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában