Tárlat

2022.06.24. 17:27

Karikatúrakaleidoszkóp: Szalai Attila karikaturista kiállítása

Szalai Attila vajdasági karikaturista kiállításának megnyitójára került sor a nagyváradi Tiltott Csíki Sörözőben június 24-én, pénteken 16 órától, a 10. Szent László Napok keretében. A jelenlévőket az esemény főszervezője, Zatykó Gyula köszöntötte.

Forrás: Szent László Napok

Hegedűs Krisztina

A kiállításmegnyitó keretében Pap István, a Bihari Napló munkatársa a karikatúrát mint sajtóműfajt mutatta be. Elmondta, sajátosságai közé tartozik, hogy nevettetni, valamint gúnyolni akar. Az emberek rossz tulajdonságait, testi fogyatékosságát, hiányosságait emeli ki, legtöbbször az emberi arcra összpontosítva. Ezek által morális fogyatékosságra hívják fel a figyelmet.

A karikatúra egyik megkülönböztető jegye, hogy az alkotások mindig egy konkrét személyről, vagy társadalmi csoportokról szólnak, és megmutatja azok hiányosságát vagy morális defektusait, amelyek jellemzik az adott személyt, társadalmi csoportot. Pap István kiemelte: vannak olyan művészek is, akik ezeket a túlzásokat nem gúny céljából aknázzák ki, hanem a különlegességet felhasználva kihozzák az illető pozitív tulajdonságait, hogy szerethetővé tegyék ezeket a személyeket, és Szalai Attila ez utóbbiak közé tartozik.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

Szalai Attila 1995 óta foglalkozik karikatúrarajzolással, és több hazai és nemzetközi elismerésben is részesült. A Balkáni kaleidoszkóp kötete 2003-ban, a Sport, Művészet és Rock and Roll karikatúrakötete 2016-ban jelent meg. Több, mint 5000 alkotással rendelkezik. Mint megtudtuk, a szabadkai származású képzőművésznek ez az első romániai kiállítása.

A műfaji tulajdonságok bemutatását követően az alkotó beszélt a műveiről. „Ez egy érdekes műfaj, a festők nem igazán szeretik a karikaturistákat, viszont a karikatúra igazából az újságírás műfajába tartozik. Az alkotásaim alapját ceruzával rajzolom meg, és régebben, amikor nem volt számítógép, a körvonalak tussal készülték és akvarellel színeztem ki” – mondta a képzőművész. Elmondta továbbá, hogy szerinte a karikatúra nem csupán fekete-fehér árnyalatokban pompázhat, a színekkel lehet játszani, bár ő különösebben nem kedveli a számítógépes színezést. Beszéde végén kiemelte, hogy ezekkel az alkotásokkal a művész valójában a tiszteletét fejezi ki. A kiállításon többek között olyan személyek karikatúrái is megtekinthetők, mint Szent László király, Tőkés László, Varga Csaba, Ady Endre, Arany János és Puskás Ferenc.

A megnyitó végén ajándékcsomagok kiosztására került sor, a tárlat július 1-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában