Szent László Napok

2022.06.28. 18:00

Gyerekek töltötték meg élettel a nagyváradi várat

Számos gyerekprogrammal készültek a Szent László Napok szervezői az elmúlt hétvégére, a kézműves-foglalkozások mellett előadásokat és versenyeket is tartottak számukra. A hétvégén bemutatkozott az Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete is, amely szintén több programmal készült a legkisebbek számára is.

Törő Enikő

Nemrég alakult az Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete, annak létrejöttéről és a tervekről Sziráczki Katalin és Szilágyi Ágnes egyesületi vezetők számoltak be lapunknak. Mint elmondták, néhány barátnő, anyuka közös ötlete volt, hogy az online térből való kilépés után jó lenne még több minőségi időt együtt tölteni, ezt pedig egy újabb közösségként megtenni – ugyanis van hasonló tematikával foglalkozó egyesület már a városban. Az egyesület nemcsak a kisgyermekes családokat célozza meg, hanem a kamasz gyermekes családokat is. Elmondásuk szerint olyan programokat szeretnének szervezni, amelyek során erdélyi magyar anyák találkozhatnak, megvitathatják a dolgaikat, és megoldásokat kereshetnek a gyermekeik körül vagy a családban felmerülő problémákra. Elsősorban azonban a prevencióra gondoltak, nagyon jó lenne a közösségnek és a városnak is olyan programokat szervezni, amelyek megszólítják a fiatalokat is, és az iskolai közegből kiemelve őket akár rendezvényeken, fesztiválokon találkozhatnak és előadásokon, beszélgetéseken vehetnek részt szakemberekkel. A beszélgetéseken szó lesz a pályaválasztásról, személyiségfejlődésről és egyéb aktuális problémákról. Az egyesületi vezetők hozzátették, hogy még nagyon sok tervük van, nagyon lelkesek és nyitottak, természetesen más egyesületekkel is szeretnének partnerségeket kötni. Már sikerült Székelyudvarhelyre, Székelykeresztúrra és Csíkszeredába eljuttatni az Erdélyi Magyar Anyák Egyesületének hírét, és kezdenek kiépülni a kapcsolati hálók. Az egyesület célja tehát az, hogy a gyermekek, kamaszok kiegyensúlyozottak legyenek, hogy a szülőket megtanítsák arra és segítsenek abban, hogy hogyan lehet megoldásorientáltan gondolkodni, hiszen így a család is jobban működik.

A bemutatkozás tehát tulajdonképpen a Szent László Napokon volt, ahová több gyermekprogrammal érkeztek, ezúttal a legkisebbeket és szüleiket célozták meg. Úgy gondolták, hogy ha ,,beéneklik” magukat a köztudatba, nagyobb figyelmet kaphatnak, és úgy tűnik, ez sikerült is, hiszen foglalkozásaik népszerűnek bizonyultak. A programcsomag A kincs benned van – a kincs te vagy elnevezést kapta, ezen belül a már sokak számára ismert Kerekítő manó foglalkozást tartották, valamint zenei foglalkozást is, a 100 anya hangját, ahol édesanyák és gyermekeik közösen énekelték gyermekkoruk kedvenc dalait. A Zeneerdő programon játékos zenés foglalkozást tartottak, valamint buborékfújó verseny is volt. A programok nagy része szombat és vasárnap délelőtt zajlott.

Kutató leszek!

Az egyik legnépszerűbb gyerekprogramnak a Ha nagy leszek, kutató leszek foglalkozás bizonyult. A programon június 24–26. között lehetett részt venni, szinte egész nap fogadták a gyermekeket, a legkisebbektől egészen a tizenéves kamaszokig. Biró Erzsébet önkéntes elmondta, hogy a Richter egészségsátor gyermekprogramja ez, és a cél, hogy a gyerekek megismerjenek öt tudóst. Öt foglalkoztató mutatta be az öt tudóst, egy rájuk jellemző kísérlettel, hogy látványosabb legyen. A kisebbeknek leginkább erről beszéltek, a nagyobbaknak azonban már részletesebben bemutatták a tudósok munkásságát. Louis Pasteur kapcsán például mintákat lehetett megnézni mikroszkóppal, a ,,túra” végén pedig Marie Curie-hez kapcsolódóan egy ajándék miniparfümöt kaptak a gyerekek. Elinduláskor egy menetlevelet kaptak, ezt minden állomásnál lepecsételték, és aki a végéhez ért, megkapta az ajándékot. A menetlevél egyben egy oklevél és könyvjelző is.

Egyéb gyerekprogramok

A szombati nap folyamán a gyerekek számára koncertet is szerveztek, a Karaván együttes lépett fel a Fejedelmi udvarban, ahol megzenésített gyermekverseket és saját dalokat adtak elő népies, etno, folk-rock műfajokban, ezután pedig a Cirkusz Minimus! látványos bábjátékot lehetett megtekinteni. Az akrobatikus elemekkel dúsított előadást a Vojtina Társulat rendezte. Vasárnap délelőtt a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház (DEMKI) kézművesei jöttek el Nagyváradra, akik több programmal készültek. Halász D. János, a DEMKI vezetője elmondta, hogy Debrecen és Nagyvárad között már egy természetes kapcsolat alakult ki, így nem is volt kérdés, hogy idén is ellátogassanak a Szent László Napokra, immár harmadik alkalommal. A legkisebbeket szerették volna megszólítani, a népművészet eszközeit és anyagait hozták el magukkal, a cél pedig az, hogy néhány érdekes, de egyszerű és játékos kézműves tevékenységet mutassanak be a kicsiknek. Többek között karkötőket készítettek cérnából, gyöngyből és bőrből, arra irányítva a figyelmet, hogy a legegyszerűbb dolgok kéznél vannak. A foglalkozások után népmeséket is meséltek a gyerekeknek.

A mesélés sorozata azonban itt nem ért véget, szintén vasárnap interaktív gyermekelőadást tartottak Toldi Legenda Historica elnevezéssel. Az előadást táblaképekkel illusztrálták, mely során Toldi Miklós kalandjait ismerhették meg a gyerekek, Arany János ismertebb idézeteivel tarkítva. A délutáni órákban a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tartott gyermekfoglalkozásokat, majd Szent Lászlóhoz kapcsolódóan óriáskifestőt is ki lehetett próbálni.

Fotók: Alexandru Niţescu, Facebook/Szent László Napok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában